https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-se-v-tydnu-mobility-zameri-na-kombinaci-dopravy-po-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha se v týdnu mobility zaměří na kombinaci dopravy po městě

6.9.2018 00:12 | PRAHA (ČTK)
Motorová doprava je největším znečišťovatelem ovzduší. / Ilustrační foto
Motorová doprava je největším znečišťovatelem ovzduší. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražský magistrát se při Evropském týdnu mobility zaměří na alternativní druhy přepravy a jejich kombinaci. Novinářům to včera řekli šéf magistrátního odboru rozvoje dopravy Jaroslav Mach a starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD). Týden mobility se uskuteční od 16. do 22. září, kdy program vyvrcholí akcí Den bez aut. Evropský týden mobility se koná od roku 2002 a Praha je od počátku jeho součástí.
 

"Cíl kampaně je rozšiřovat povědomí o alternativách v dopravě a jak je možné se po městě dopravovat, neboť těch možností je mnoho a každá má své výhody i nevýhody," řekl Mach. Motorová doprava je největším znečišťovatelem ovzduší. Město chce proto upozornit na alternativní způsoby dopravy a jejich kombinaci, například kola či koloběžky s metrem.

V programu akce se uskuteční v sobotu 15. září den zaměřený na železnici. Ve stejný den se bude konat akce zažít město jinak, při kterém jsou vybrané ulice uzavřeny pro auta, postaveny jsou stánky a lidé po ulicích mohou volně korzovat. Součástí programu jsou přednášky o odstraňování bariér v ulicích a lidé se 17. září budou moci zdarma podívat do muzea MHD.

Součástí programu je kromě Dnu bez aut akce Do práce na kole, do které se mohou přihlásit jednotlivci i firmy. Hlavní část se každoročně koná v květnu. Pořadatelé také připravili na 21. září velkou studentskou cyklojízdu Prahou.

Akce vyvrcholí v ulicích Prahy 8 zmíněným Dnem bez aut. Křižíkova ulice bude bez aut od Florence až po Karlínské náměstí. "Vzhledem k tomu, že to vyšlo na sobotu, bylo možné program rozšířit o zábavné programy nebo pódia," řekl Petrus. Vystoupí například The Tap Tap nebo Jan ponocný alias Cirkus Ponorka. Radnice bude v rámci akce také prezentovat ve stánku svou práci v oblasti dopravy.

Loni byla Praha oceněna jako jedno z měst s nejlepším programem týdne mobility. "Našim cílem je to umístění zopakovat, nebo být nejlepší," dodal Mach.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist