https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-shromazdi-a-zverejni-informace-o-zeleni-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha shromáždí a zveřejní informace o zeleni ve městě

16.11.2021 01:22 | PRAHA (ČTK)
Královská obora Stromovka v Praze na podzim.
Královská obora Stromovka v Praze na podzim.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) připraví pro město veřejně přístupný systém sdílení informací o zeleni v metropoli, který má napomoci její údržbě. Rozhodli o tom radní. O zeleň v hlavním městě se stará řada organizací, kterým dosud scházel jednotný systém sdílení informací. Vedení města také minulý týden schválilo pravidla pro výsadbu a údržbu stromů v ulicích.
 

"Systém bude nejenom říkat, kde ten strom či jiná významnější zeleň je, ale i jaký má charakter. A postupně se do toho dají vkládat i určité údržbové plány," řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09). Na přípravě systému se kromě IPR budou podílet magistrátní odbory, městské části, Technická správa komunikací (TSK), která se stará o množství uličních alejí, nebo Lesy hlavního města Prahy.

Data budou dostupná i veřejnosti a kromě stromů bude IPR sbírat i informace o zelených plochách nebo vodních tocích. První verze nové aplikace by měla podle informací IPR začít fungovat v únoru příštího roku. "Plánujeme vytvořit webové mapové aplikace v rámci našeho geoportálu a další platformy, publikace otevřených dat o zeleni nebo propojení údajů s 3D modelem Prahy," doplnil ředitel institutu Ondřej Boháč.

Městští radní minulý týden schválili také pravidla výsadby a péče o uliční stromořadí. Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) k tomu řekl, že na údržbu stromů bylo v letošním rozpočtu města určených 100 milionů korun, což je podle něho nedostatečné. V rozpočtu na příští rok by podle něj měla být částka navýšena až na 230 milionů korun. TSK, která má na starosti 60 000 až 70 000 stromů v ulicích metropole, také sestavuje jejich kompletní pasportizaci a návrh úprav každého z nich podle nového manuálu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist