https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-vybrala-petici-firem-pracujicich-na-obnove-karlova-namesti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soutěže o obnovu parku na Karlově náměstí se zúčastní pět architektonických týmů

19.12.2017 14:41 | PRAHA (ČTK)
Budoucí podoba bude odhalena v září
Budoucí podoba bude odhalena v září
Pražský magistrát bude spolupracovat na obnově parku na Karlově náměstí s pěti architektonicko-krajinářskými týmy. Z firem následně město vybere tři, které rozpracují své konkrétní návrhy. Novinářům to dnes po jednání městské rady řekla radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Takzvané řízení se soutěžním dialogem vyhlásil Institut plánování a rozvoje (IPR) letos v polovině srpna. Vítězný návrh na obnovu náměstí by mohl být znám v září 2018.
 

"Ze všech světových špiček, které projevily zájem o řešení Karlova náměstí, jsme vybrali ty nejvhodnější," řekla Plamínková.

Do soutěže se přihlásilo 14 mezinárodních týmů, z nichž 12 podalo přihlášku včas. Z nich minulý týden komise vybrala pětici, která rozpracuje konkrétní návrhy pro obnovu náměstí. Mezi nimi jsou britská Gustafson Porter+Bowman LLP, francouzská Agence Ter, německá REHWALTD Landscape Architects, tuzemská New Visit a nizozemská Buro Sant En Co Den Haag.

Firmy se zúčastní tří workshopů, kde se bude tvořit zadání a návrhy. "Na workshopech budou přítomni soutěžící týmy, zástupci města, památkáři i mezinárodní komise," uvedl ředitel IPR Ondřej Boháč. První workshop se uskuteční v únoru 2018.

Částečnými úpravami prošlo náměstí již v minulých letech. V roce 2015 byla dokončena rekonstrukce tramvajové tratě a přilehlých chodníků, na kterou navázala oprava křižovatek a přechodů. Park byl naposledy upraven v roce 1998 u Novoměstské radnice. Proti kácení stromů tehdy protestovali ekologové i obyvatelé Prahy 2.

Karlovo náměstí, dříve zvané Dobytčí trh, je s rozlohou 80.550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů. Ve středu náměstí stála od roku 1300 kruhová kaple Božího těla, ve které byly vystavovány říšské korunovační klenoty, zbořena byla roku 1791.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist