https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-vyzvala-senatory-a-poslance-at-neschvali-novy-stavebni-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha vyzvala senátory a poslance, ať neschválí nový stavební zákon

28.5.2021 14:24 | PRAHA (ČTK)
Schválenou podobu kritizovaly také opoziční strany, ekologické organizace nebo Česká komora architektů. Za krok správným směrem zákon naopak označila Asociace developerů nebo Hospodářská komora.
Schválenou podobu kritizovaly také opoziční strany, ekologické organizace nebo Česká komora architektů. Za krok správným směrem zákon naopak označila Asociace developerů nebo Hospodářská komora.
Foto | VitVit / Wikimedia Commons
Pražský magistrát vyzval senátory a poslance, aby nakonec neschválili nový stavební zákon, který ve středu prošel ve Sněmovně. Zákon by měla předělat a projednat politická reprezentace, která vzejde z podzimních voleb. Rozhodli o tom ve čtvrtek pozdě večer městští zastupitelé. Zároveň se usnesli, že zákon vykazuje nedostatky a nemá podporu napříč politickým spektrem. Vedení města dlouhodobě tvrdí, že norma jde opačným směrem, než je žádoucí, a to ke státní centralizaci namísto většího zapojení místních samospráv do povolování staveb a územního plánování. Stavební proces navíc ani nezrychlí, míní pražští politici.
 

Zákon kritizovali zastupitelé ze všech politických klubů. Opoziční zastupitel a starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS) ho označil za "srágoru a paskvil". "Cílem toho zákona bylo odstavit samosprávy od možnosti zasahovat do stavebního řízení," řekl. Prospěch z toho mohou mít podle něj pouze developerské společnosti.

Praha i další samosprávy kritizují zejména to, že stavební úřady se mají přesunout zcela pod stát a fungovat podobně jako například finanční úřad. Nyní působí v tzv. přenesené působnosti státní správy, takže organizačně spadají pod obecní úřady. Do zákona se nedostal ani požadavek samospráv, aby měly zcela ve své režii přípravy územních plánů.

Město požadovalo také to, aby Praha a případně i další velká města mohla mít vlastní stavební předpisy. "Téma územního plánování je vážné a budeme se s tím setkávat," řekl primátorův náměstek Petr Hlaváček (TOP 09).

Zastupitelé k původnímu usnesení doplnili ještě návrh opozičního zastupitel Ondřeje Prokopa (ANO), aby vedení města vypracovalo harmonogram přípravy Metropolitního plánu, který má nahradit od ledna 2023 současný územní plán. "Abychom měli jasný harmonogram a plán, co se bude dít, když rekodifikace zákona buď projde, nebo neprojde. Jinak dostáváme Prahu do rizika," řekl Prokop.

Nový zákon má nahradit stávající z roku 2006 a podle vyjádření zástupců ministerstva pro místní rozvoj má zjednodušit a zrychlit stavební řízení. Po středečním odsouhlasení dolní komorou zákon dostane k projednání Senát, v případě schválení má začít platit od 1. července 2023 s tím, že již od ledna příštího roku by stát podle něj začal nabírat úředníky. Schválenou podobu kritizovaly opoziční strany, ekologické organizace nebo Česká komora architektů. Za krok správným směrem zákon naopak označila Asociace developerů nebo Hospodářská komora.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist