https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-zaklada-nove-lesy-od-roku-2000-pribylo-180-hektaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha zakládá nové lesy, od roku 2000 přibylo 180 hektarů

3.6.2019 00:32 | PRAHA (ČTK)
Celkem 53 tisíc sazenic mladých stromků vysadili lesníci v roce 2016 na bývalém poli sousedícím s Lítožnickými rybníky mezi Dubčí a Běchovicemi. Nový les ponese název Robotka.
Celkem 53 tisíc sazenic mladých stromků vysadili lesníci v roce 2016 na bývalém poli sousedícím s Lítožnickými rybníky mezi Dubčí a Běchovicemi. Nový les ponese název Robotka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | LHMP
Pražský magistrát od roku 2000 vytvořil na území hlavního města více než 270 hektarů zelených ploch. Zhruba 180 hektarů z této výměry tvoří souvislé lesní porosty, řekl Dan Frantík z magistrátního odboru ochrany prostředí. K zakládání nových lesů magistrát využívá pole a brownfieldy patřící městu. Letos vysadil přibližně 160.000 stromů. Větší část z tohoto počtu připadá na nejnověji vybudovaný les Arborka v Satalicích. Celkem je tak nyní v majetku města 2912 hektarů lesů.
 

Les Arborka se rozkládá na 18 hektarech. Obyvatelům Satalic i sousedních Kyjí by měl sloužit k rekreaci. Proto zde město vybudovalo více než dvouapůlkilometrový asfaltový okruh vhodný k jízdě na kole i bruslích. Pro pěší je tu i mlatová cesta. Zatím město za Arborku zaplatilo 11 milionů korun. Tři čtvrtiny této sumy padly na vybudování cest. V následujících týdnech by tu měly být instalovány lavičky a další mobiliář. V dubnu zde magistrát vysadil asi 90.000 stromů. Les by měl v budoucnu odhlučnit obydlenou část Satalic od nedaleké dálnice a továrny.

Kolem 70.000 stromů Praha letos vysázela v Běchovicích. Od roku 2017 tu buduje les V Panenkách. Jedním z nových lesů, které město v minulých letech založilo, je dále třeba Robotka u Dubče. Na jaře roku 2020 by měl začít vznikat les Na Musile v Kunraticích, řekl Frantík.

O lesy v majetku Prahy se stará městská firma Lesy hlavního města. Největším pražským lesem je Kunratický, který se rozkládá na ploše 284 hektarů. Zhruba o 30 hektarů menší je Divoká Šárka, která zároveň patří mezi chráněná území.

V metropoli je přibližně 5000 hektarů lesů, což je deset procent z celkové rozlohy města.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist