https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-zaplati-za-jednu-akcii-prazskych-sluzeb-az-2928-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha zaplatí za jednu akcii Pražských služeb až 2928 Kč

4.11.2018 01:07 | PRAHA (ČTK)
Praha letos v září získala povolení České národní banky, že může od minoritních vlastníků tímto způsobem akcie vykoupit.
Praha letos v září získala povolení České národní banky, že může od minoritních vlastníků tímto způsobem akcie vykoupit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pražské služby
Praha zaplatí drobným akcionářům Pražských služeb (PSAS) při nuceném odkupu jejich podílů až 2928 korun za jednu akcii. Přesná cena jednotlivých akcií se bude odvíjet od jejich nominální hodnoty. Vyplývá to z návrhu usnesení valné hromady PSAS, která se uskuteční příští týden v úterý. Radní Jana Plamínková (STAN) novinářům řekla, že Praha musí vykoupit akcie od asi 10.000 vlastníků.
 

Praha loni koupila 19,3 procenta akcií od EP Industries ze skupiny EPH Daniela Křetínského. Nyní má Praha ve firmě 96,25 procenta akcií.

Podle Plamínkové se minoritní vlastníci stali akcionáři firmy v době kupónové privatizace. "Je to asi 10.000 lidí, kteří v podstatě brzdí rozvoj té společnosti. Ti lidé často už ani neví, že někde mají jednu dvě akcie," řekla Plamínková.

Město při tzv. squeez-outu zaplatí 2928 korun za jednu zaknihovanou akcii na jméno o jmenovité hodnotě 1000 korun. Částku 1172 korun potom vydá za jednu zaknihovanou akcii na jméno o jmenovité hodnotě 400 korun. Cenu akcií si nechalo město stanovit odborným posudkem. Za podíly drobných akcionářů plánuje město zaplatit maximálně 159,4 milionu Kč.

Přechod akcií se nevztahuje na akcie společnosti o jmenovité hodnotě milion korun, protože všech 600 těchto akcií je ve vlastnictví Prahy, tedy hlavního akcionáře.

Praha letos v září získala povolení České národní banky, že může od minoritních vlastníků tímto způsobem akcie vykoupit. Jakmile bude město jediným vlastníkem, bude moci zakázky týkající se komunálního odpadu či úklidu zadávat přímo PSAS bez výběrového řízení. K tomu, aby se tak mohlo stát, musí ještě PSAS mít rozdělen poměr zakázek tak, že minimálně 80 procent z nich budou tvořit zakázky od města.

Praha loni dala za 19,3 procenta v PSAS 1,48 miliardy korun. Zároveň firmě vlastněné Křetínským prodala zhruba čtvrtinový podíl v Pražské teplárenské. Tyto akcie byly ohodnoceny na 3,1 miliardy korun. Rozdíl v hodnotě podílů je asi 1,6 miliardy korun, které připadly Praze.

PSAS na základě desetileté zakázky od magistrátu z roku 2015 zajišťují svoz a zpracování odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole. Zbytek zajišťuje Křetínského AVE CZ a její subdodavatelé. Čistý zisk PSAS loni činil 123,3 milionu korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist