https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-ziskala-zpet-pozemky-u-parukarky-radnice-tam-chce-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha získala zpět pozemky u Parukářky, radnice tam chce park

2.9.2019 00:22 | PRAHA (ČTK)
Hlavní město získalo zpět do majetku zhruba dvouhektarovou oblast mezi Parukářkou a Pitterovou ulicí. / Ilustrační foto
Hlavní město získalo zpět do majetku zhruba dvouhektarovou oblast mezi Parukářkou a Pitterovou ulicí. / Ilustrační foto
Hlavní město získalo zpět do majetku zhruba dvouhektarovou oblast mezi Parukářkou a Pitterovou ulicí. Podle radního Jana Chabra (TOP 09) za ni magistrát zaplatil téměř 32 milionů korun. Jak sdělila mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková, dosud oplocené pozemky radnice otevřela veřejnosti a v budoucnu by tam měl vzniknout park pojmenovaný po zakladateli žižkovského Milíčovského doku Přemyslu Pitterovi. Město získá také pozemky u Olšanských hřbitovů, které chce rovněž zpřístupnit.
 

"Půda v minulosti obecní byla. Přál bych si, aby už na radnici nikdy neseděli lidé, kteří dopustí, aby se takový hodnotný pozemek za hubičku vyvedl do rukou pozemkových spekulantů," uvedl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09). Hlavní město pozemky koupilo v exekuční dražbě.

Pozemky byly původně v územním plánu vedeny jako rekreační plocha, v roce 2001 však tehdejší vedení Prahy 3 posvětilo změnu na stavební parcely a pozemky na 70 let pronajalo developerovi, který slíbil, že na nich vybuduje sportovní a rekreační areál. To se nikdy nestalo. V roce 2006 radnice parcely směnila za jiné, podle stávajícího vedení radnice nevýhodně.

V současné chvíli je na parcelách louka, radnice by je v budoucnu chtěla proměnit v park. "Území chceme pojmenovat park Přemysla Pittera. Byl to obětavý člověk. Založil například Milíčův dům, který stojí nedaleko, kde pečoval o děti ze sociálně slabých rodin ze Žižkova," uvedl místostarosta městské části Tomáš Mikeska (STAN).

Podle radního Chabra magistrát získá také další pozemky v Praze 3, které nyní vlastní městská firma Pražské služby. Ta od města výměnou získá pozemky u malešické spalovny, kde by v budoucnu měla vyrůst bioplynová stanice. Pozemky, které připadnou městu, se nachází u severní zdi Olšanských hřbitovů a městská část má v plánu je otevřít veřejnosti a propojit tím Jičínskou ulici a ulici Jana Želivského.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist