https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-zridi-organizaci-pro-instalaci-fotovoltaickych-panelu-na-strechy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha zřídí organizaci pro instalaci fotovoltaických panelů na střechy

11.8.2021 16:15 | PRAHA (ČTK)
Podle nedávno zveřejněné analýzy mohou střechy rodinných a bytových domů v metropoli a jejím okolí poskytnout dostatek výkonu ve fotovoltaice pro 120 000 až 170 000 domácností. Ilustrační foto
Podle nedávno zveřejněné analýzy mohou střechy rodinných a bytových domů v metropoli a jejím okolí poskytnout dostatek výkonu ve fotovoltaice pro 120 000 až 170 000 domácností. Ilustrační foto
Foto | CERP / Wikimedia Commons
Ještě letos má začít fungovat příspěvková organizace, která bude mít na starosti instalaci fotovoltaických panelů na střechy budov v majetku hlavního města, řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Praha si nedávno schválila klimatický plán, podle kterého by měly být do roku 2030 panely umístěny na 20 000 střechách. Zatím město technologii testuje na dvou bytových domech na Černém Mostě.
 

O vzniku organizace podle náměstka nyní jedná rada města. "Byl bych rád, kdyby začala fungovat už od 1. října jakožto Pražské společenství obnovitelné energie," řekl. Dodal, že s ohledem na ambiciózní plány Evropské unie v oblasti obnovitelné energie bude město muset hledat cesty, jak zachovat udržitelné ceny pro koncové zákazníky, a právě fotovoltaika je jednou z nich.

První projekt instalace panelů na Černém Mostě radní města schválili koncem loňského roku. Zkušební provoz je naplánován do konce letošního roku a vyjde na 1,9 až 3,5 milionu korun. Poté jej město vyhodnotí a případně naváže dalšími podobnými projekty, které by již měla mít na starosti nová příspěvková organizace. Podle dřívějších vyjádření by mohla své služby nabízet i soukromým majitelům domů.

Podle nedávno zveřejněné analýzy, kterou pro Alianci pro energetickou soběstačnost vypracovala konzultační společnost EkoWATT, mohou střechy rodinných a bytových domů v metropoli a jejím okolí poskytnout dostatek výkonu ve fotovoltaice pro 120 000 až 170 000 domácností. Instalovaný výkon solárních elektráren v ČR jinak od roku 2012 stagnuje nebo roste jen mírně. Podle odborníků je důvodem ukončení podpory oboru obnovitelných zdrojů po takzvaném solárním boomu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist