https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-zrusila-zakazky-na-carsharing-elektromobilu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha zrušila zakázky na carsharing elektromobilů

11.3.2019 13:08 | PRAHA (ČTK)
Praha zruší dvě veřejné zakázky k plánu na provoz systému sdílení elektromobilů. Ilustrační snímek.
Praha zruší dvě veřejné zakázky k plánu na provoz systému sdílení elektromobilů. Ilustrační snímek.
Praha zruší dvě veřejné zakázky k plánu na provoz systému sdílení elektromobilů, které nechala vypsat minulá politická reprezentace. Rozhodli o tom radní. Nové vedení magistrátu chce v přípravě služby e-carsharingu pokračovat, ovšem jiným způsobem. Zrušené zakázky se týkaly stavby základen pro nabíjecí stanice a samotného provozu služby, kterou měla po dobu sedmi let zajišťovat soukromá firma. Krok kritizuje pražské hnutí ANO.
 

Formálně magistrát zakázky zrušil s odkazem na technický problém, v jehož důsledku systém vyhodnotil jednu z nabídek pozdě. Na jednáních výboru pro IT a smart city nicméně zástupci Pirátů uvedli, že se jim nelíbí podoba projektu, kterou navrhlo předchozí vedení magistrátu, a to zejména koncese na dobu sedmi let pro jednoho provozovatele. Infrastruktura budovaná městem by podle nich měla být od počátku otevřená více dodavatelům. Magistrát a městská firma Operátor ICT nyní pracují na přepracování projektu.

"Důvodem, proč se to ruší, je, že naše představa je odlišná od návrhu realizace, která byla preferovaná předchozí politickou reprezentací," řekl dnes primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že se do tendru na provoz systému přihlásil jen jeden zájemce. Na přípravě nového projektu podle něj bude pracovat komise pro smart city. Cílem je, aby město připravilo podmínky pro fungování různých druhů přepravy od různých dodavatelů, ze kterých by pak lidé mohli vybírat prostřednictvím mobilní aplikace. "Konkrétní časový harmonogram v současné době není," dodal primátor.

Zrušení zakázek se nelíbí opozičnímu ANO. Podle šéfa klubu zastupitelů hnutí a poslance Patrika Nachera je absurdní, že nová rada zavedla kvůli špatné kvalitě ovzduší MHD zdarma v době smogu, které však situaci nijak nezlepší, a nyní ruší zakázku na elektromobily, které by ji zlepšily. "Pokud radní nepovažovali tendr za kvalitní, stačilo změnit podmínky. Rozhodnout o zrušení celé soutěže považuju za chybu, protože podpora elektromobility je právě jedno z těch koncepčních opatřeních, které přispěje k trvalému zlepšení ovzduší," uvedl.

Carsharing umožňuje více řidičům používat stejný automobil. Cílem projektu je nabídnout Pražanům alternativu k veřejné dopravě, pohybu vlastním autem nebo využívání taxi a služeb typu Uber. Zároveň má přispět ke zvýšení počtu elektromobilů v ulicích Prahy a ke zlepšení životního prostředí. Podle původního harmonogramu měla služba začít fungovat v polovině roku 2020 a nabízet 600 vozů.

V Praze nyní fungují tři společnosti poskytující carsharing, které však téměř nenabízejí elektromobily. Největší z nich, firma Car4Way, disponuje téměř 400 vozy. V Praze nabízí také společnost Rekola sdílení kol a společnost Lime začala před časem v širším centru metropole půjčovat elektrické koloběžky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist