https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-zvazuje-usporna-opatreni-na-vsech-budovach-ktere-vlastni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha zvažuje úsporná opatření na všech budovách, které vlastní

10.1.2023 00:50 | PRAHA (ČTK)
Vedení Prahy zvažuje zavedení úsporných opatření na všech budovách, které hlavní město vlastní. Možností je mimo jiné výměna osvětlení či výměna zdroje vytápění. Podle výsledků pilotního projektu takzvaného energetického ekosystému mapujícího fungování části městských budov, by v případě zavedení opatření klesla spotřeba energie i produkce emisí oxidu uhličitého (CO2). Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní.
 

Materiál vypracovala městská firma Operátor ICT (OICT). Vedení metropole na jeho základě uspořádá workshop všech zúčastněných stran a na základě jeho výsledku se rozhodne o dalším postupu. Město kvůli úsporám energií letos mimo jiné plánuje nainstalovat solární panely na střechy 163 svých budov.

Pilotní projekt byl rozdělen do několika částí. V první bylo vytipováno 80 budov, u kterých OICT sbíral statická data o technických vlastnostech budovy, a to o zdrojích vytápění, chlazení, fasádě nebo spotřebě energií. Zjištěné informace byly zanalyzovány a vznikl z nich mimo jiné takzvaný atlas budov a následně finanční model. Magistrát spolu s městskými částmi vlastní na 7000 objektů.

V pilotním projektu dokument například doporučuje u vybraných budov v 54 případech vyměnit zdroj tepla za účinnější, u 58 domů využít obnovitelné zdroje energie při ohřevu vody nebo u desítky domu vyměnit světla za úspornější LED osvětlení.

Magistrát v souvislosti s energetickou krizí připravil úsporná opatření, kdy topí na méně stupňů. Radní už schválili tendr na vybudování přivaděče vody z Vltavy, kterou by se s pomocí tepelných čerpadel mělo topit přímo v budově Nové radnice. Město také vydalo pokyn svým organizacím, aby se snažily zajistit rychlé úspory například omezením nebo výměnou starších spotřebičů. V případě veřejného osvětlení magistrát postupně investuje do výměny sodíkových výbojek za výrazně úspornější LED variantu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist