https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praha-zve-na-evropsky-tyden-mobility
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praha zve na Evropský týden mobility

14.9.2006 13:22 | PRAHA (EkoList)
Hlavní město Praha se podruhé připojilo k Evropskému týdnu mobility, který chce upozornit na problémy dopravy a představit alternativy především k městské automobilové dopravě. Program celého týdne představili radní spolu s primátorem Pavlem Bémem na tiskové konferenci.
 

Primátor Pavel Bém
Primátor Pavel Bém na tiskové konferenci.
Foto: Hugo Charvát/EkoList
Primátor města Pavel Bém (ODS) zdůraznil, že pro Prahu jsou nejdůležitějším druhem dopravy metro, tramvaje autobusy. „Chci jen připomenout, že v Praze se více než polovina lidí přepravuje veřejnou dopravou, což staví Prahu na první místo v Evropě“ řekl Pavel Bém. Podle něj Praha financuje provoz hromadné dopravy ze 70 % a postěžoval si, že stát přispívá jen 10 % . Dotace z městské pokladny podle primátora ročně přesahují 12 miliard korun.

Řešením, které Praha dlouhodobě prosazuje pro zklidnění dopravy centru města, je výstavba vnitřního a vnějšího okruhu pro automobilovou dopravu a následně vybudování záchytných parkovišť park and ride. Podle Magistrátu by se po dobudování komunikací zhruba kolem roku 2010 mělo podstatně snížit dopravní zatížení, například v ulici Veletržní o 35 %, Chotkově o 20 % nebo ulici Korunovační o 15 %. Dalším uvažovaným řešením je regulace dopravy v centru, včetně zpoplatnění vjezdu a rozšiřování pěších zón nebo budování podzemních parkovišť. Primátor si pochvaluje i rozvoj cyklistické dopravy, do níž podle jeho slov město investovalo v posledních čtyřech letech 80 milionů korun. Přitom na počátku letošního roku v dopise ministrovi životního prostředí uvedl primátor, že za roky 2004-2005 město investovalo do cyklistiky 68 milionů, což by znamenalo, že na rok 2006 připadá 12 milionů. Ve zmiňovaném dopise přitom Pavel Bém píše, že na cyklistiku je „v roce 2006 připraveno 36,8 milionů a pět milionů na údržbu stávající sítě.“ Primátor slibuje ještě další rozvoj. „Naší ambicí v následujících čtyřech letech je zdvojnásobit současnou délku cyklotras v Praze o dalších 450 kilometrů a z toho 150 kilometrů cyklostezek,“ prohlásil na tiskové konferenci. Podle jeho slov povedou nové trasy především biokoridorem kolem Vltavy ve směru ze severu na jih města.

Letos bude poprvé omezení automobilové dopravy v Praze trvat dva dny, respektive od sobotního večera do nedělního dopoledne. Přesto se již proti uzavření Smetanova nábřeží ozval místostarosta Prahy 1 Pavel Vlach (KDU-ČSL). ČTK řekl, že nevidí důvod k tomu, proč by vybrané ulice měly být neprůjezdné i v noci. Navíc prý omezí jak občany, tak zásobování. Postěžoval si také, že pražský magistrát o akcích k týdnu mobility se zástupci radnice údajně nejednal.

Billboard zvoucí na Den bez aut
Billboard zvoucí na Den bez aut.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

To radní magistrátu pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) kategoricky odmítl. „Řádově několik měsíců náš odbor dopravy podobu uzávěrky s radnicí Prahy 1 probíral a jednali jsme osobně přímo s panem Vlachem. Informace od pana místostarosty uvedené v tisku jsou čistá lež,“ řekl Šteiner. Odmítl i představu, že by se nábřeží v noci opět otevřelo, protože rozebrání všech pódií a stánků a jejich opětovná montáž ráno by celou akci výrazně prodražilo a způsobily by velké problémy organizátorům. Radní Šteiner dodal, že celá rada města Prahy se podle něj shoduje, že by akce k Evropském týdnu mobility měly zůstat zcela apolitické a podobné prohlášení bere spíše jako snahu o zviditelnění.

Již několik let se hovoří o tom, že by Den bez aut měl být ve všední den, a nikoli přes víkend. Tiskový mluvčí Jiří Wolf uvedl, že magistrát nechce uzavírat město v pracovní den, protože všechny akce by měly být určitou slavností, určenou obyvatelům i návštěvníkům Prahy a ve všední den by kvůli tomu museli odcházet z práce. Navíc, podle radního Šteinera, je případné omezení pro automobilisty o víkendu snesitelnější.

Evropský týden mobility (16. - 22. září) bude v režii magistrátu Prahy probíhat tak, že každý den bude věnován jednotlivým fenoménům městské dopravy. Po víkendové akci na Smetanově nábřeží, bude pondělí věnováno železnici ve městě. Ta by se podle primátora Béma měla v letech 2008-2009 dočkat výrazného rozvoje, protože bude možné využívat nové trati a jejich ukončení na pražských nádražích, což dosud možné není. Úterý bude věnované pěším a cyklistům, středa dopravní výchově, čtvrtek připadne městské policii a v pátek bude celá akce zakončena závodem mezi automobilem a hromadnou dopravou.

Program Evropského týdne mobility 2006

Sobota, 16. září 2006 / Den městské hromadné dopravy
Depo Hostivař – Den otevřených dveří (10.00 – 16.00)

* Dětské soutěže o ceny.
* Výstava techniky Dopravního podniku (autobusy, metro, automobily, dispečerské řízení atd.).
* Doprovodné výstavy (ekologické porovnání individuální a veřejné dopravy; Co je to preference městské hromadné dopravy; Slušné chování v dopravních prostředcích MHD; 115 let první pražské elektrické dráhy a 115 let lanovek na Petříně a na Letné).
* Dopravní kino – promítání filmů s dopravní tematikou a propagační film o Praze a MHD.
* Bleší trh, burza s tematikou MHD.

Jízda historických tramvají (13.00 – 14.00)

* Kolona 8 historických souprav tramvají slavnostně zahájí uzavírku Smetanova nábřeží a přilehlých lokalit automobilové dopravě.
* Soupravy budou následně vystaveny na Mánesově mostě.

Happening „S MHD do budoucnosti!“ – nám. J. Palacha, Smetanovo nábřeží (13.00 – 18.00)

Hlavní program – nám. Jana Palacha (13.00 – 15.00)

* Výstava o historii, současnosti a budoucnosti MHD v Praze.
* Výstava historických tramvají na Mánesově mostě.
* Jízdní řády MHD zdarma.
* Prezentace nových autobusů Dopravního podniku HMP.
* Hudba, občerstvení.

Dětský program – Smetanovo nábřeží (14.00 – 18.00)

* Divadelní představení, atrakce, občerstvení

Projekt Auto*Mat: Zažít město jinak – Smetanovo nábřeží (18.00 – 23.00)

* Večerní program k zahájení akce Zažít město jinak. Nábřeží plné pouličních kaváren s nejhezčí vyhlídkou na Petřín a Pražský hrad, výstavy, koncerty, happeningy a venkovní videoprojekce.

Neděle, 17. září 2006 / Den bez aut – nám. J. Palacha, Křižovnické nám. a Smetanovo nábř.
Happening: „Nechte auto doma!”– nám. J. Palacha, Křižovnické nám. (10.00 – 16.00)

Hlavní program – nám. J. Palacha (10.00 – 16.00)

Centrální scéna:

* 10.00 – 14.00 – Dětská hudební a taneční tělesa.
* 14.00 – 15.00 – Nový objev funk-bluesové scény kapela Milo.
* 15.00 – 16.00 – Buty.

Plenér:

* Občerstvení, prezentace outdoorových aktivit, alternativní městská doprava, jízdní řády MHD zdarma, ukázka nového autobusu Dopravního podniku hl. města Prahy atd.

Adventure area – Křižovnické náměstí (10.00 – 16.00)

* Horolezecká stěna, ukázky outdoorových aktivit.
* 12.30 – 13.30 – Škola lezení na umělé stěně s pražským primátorem Pavlem Bémem.

Projekt Auto*Mat: Zažít město jinak – Smetanovo nábřeží (10.00 – 16.00)

Snídaně na ulici

* Posnídejte na nábřeží plném pouličních kaváren.
* V piknikové zóně „udělej si sám“ najdete jednoduché stavební prvky k vytvoření vlastních posezení.

Cyklozóna

* Pouliční opravna kol Bikeonoor, automatická půjčovna kol Homeport System, iniciativa Růžové kolo, ukázka historických kol. A spousta stojanů na Vaše kola...

Program pro děti

Čím by mohla být ulice? - čtyři interaktivní zastavení pro děti a jejich rodiče

* Třeba zahradou, která nám může vytvořit příjemné místo k životu, k práci, k odpočinku, ke hře, pro setkání… Bezpečným hřištěm skýtajícím netušené možnosti zábavy. Nebo také galerií určenou nejen k dívání, ale i k prezentaci vlastních nápadů, názorů, postřehů… Vlastně může být vším, čím byste chtěli…

Doprovodný program pro děti

* 14.00 – ŠKOLA PÍSNIČKOU – koncert finalistky Česko hledá SuperStar Kristýny Peterkové a hudebního skladatele Karla Maříka.
* 10.30 a 13.45 HRŮZA – loutkové cyklodrama pro děti i dospělé.
* Průběžně keramická dílna Muddum Arts Center ekologické hry a soutěže.

Festival životnÍho prostředí

* Stánková prezentace ekologických organizací bude obohacena hrami a workshopy pro děti i dospělé. Připravena je i tombola s ekologickými výrobky a knihami s ekologickou tématikou.
* Občerstvení bude zajištěno prodejnami racionální výživy. Pořádá Zelený kruh o.s., asociace ekologických nevládních organizací.

Umělci městu

* Smetanovo nábřeží bez aut budou celou neděli oživovat happeningy, živá hudba, představení a instalace českých a zahraničních umělců.
* Více na www.auto-mat.cz.

Pondělí, 18. září 2006 / Den pražské železnice / Železniční doprava – kvalitní součást pražské integrované dopravy
Nádraží Holešovice (10.00 – 16.00)

* Výstava a prezentace budoucích významných akcí či staveb železniční dopravy.
* Představení nového spojení, které zajistí propojení železničních stanic Praha - Hlavní nádraží a Praha - Masarykovo nádraží se stanicemi Praha-Libeň a Praha-Vysočany.
* Premiéra nových souprav kolejových vozidel na trase Roztoky – Bubeneč – Nádraží Holešovice.

Celý den budou jezdit v pravidelných intervalech v rámci Dne pražské železnice po trati z Hostivaře přes Libeň do Roztok zdarma moderní vlaky, mimo jiné Regionova. Cestující si mohou tento den vyzkoušet, jak jim bude vyhovovat plánované prodloužení linky z Libně přes Malešice do Hostivaře.

Úterý, 19. září 2006 / Den pěších a cyklistů / Výstava „Cyklistická Praha budoucnosti“

13.00 – Vernisáž výstavy prací studentů ČVUT na téma Praha cyklistická ve vestibulu stanice metra Karlovo náměstí (směr Smetanovo nábřeží)

Výlet s primátorem

* 14.00 – Palackého náměstí – start výletu s primátorem hl. města Prahy po cyklostezce ÚJ-BR s cílem v novém úseku stezky Vrbova – Na Mlejnku, který bude tímto slavnostně zprovozněn (registrace účastníků na www.praha-mesto.cz)

Projekt Auto*Mat: Zažít město jinak

* Před přechodem na přechodu nikdo nesmí stát. Roh Anglické a Londýnské ul. (od 11.00) „Závod“ s dětskými kočárky a vozíčkáři mezi zaparkovanými auty.

* Více informací na www.pmatky.ecn.cz

Středa, 20. září 2006 / Den dopravní výchovy (14.00 – 18.00)
Dopravní hřiště u Muzea policie ČR na Karlově v Praze 2

* Jízdy zručnosti.
* Testy pro chodce a cyklisty.
* Soutěže o ceny a další akce zaměřené na dodržování pravidel provozu na pozemních komunikacích.

Muzeum policie ČR

* Volný vstup.
* Prohlídka expozice.
* Promítání filmů s tematikou bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích.

Projekt Auto*Mat: Zažít město jinak

Vize měst pro lidi

* Divadlo Alfred ve dvoře (18.00)
* Veřejná diskuse na téma vize budoucnosti Prahy a možností šetrné dopravy. Pořádá Agora Central Europe ve spolupráci s projektem Auto*Mat.

Čtvrtek, 21. září 2006 / Den městské policie

Zábavný den na Císařské louce(10.00 – 16.00)

* Prezentace vozového parku MP (motocykly Honda 125 a 650, Smart, Patrol a VW Syncro) s možností projížďky.
* Předvedení speciální techniky MP (čluny – možnost projížďky, raft, potápěčská výstroj a výzbroj).
* Ukázka výcviku hlídkových záchranářských psů a poříční jednotky.
* Ukázka z potápěčského výcviku.
* Ukázka z výcviku hlídkových služebních psů.
* Ukázka výcviku sebeobrany.
* Paintball a dětské soutěže.

Projekt Auto*Mat: Zažít město jinak

Tam na kole, zpátky na lodi

* Plavba lodi Tajemství Divadla bratří Formanů na podporu lodní dopravy. Loď odplouvá v 15.00 z Roztok u Prahy se zastávkou na Podbabě v 18.00 a s přistáním v 19.30 u Lighthousu v Holešovicích. Po dobu plavby lodní bar v provozu.

Pátek, 22. září 2006 / Den informací o dopravě + zakončení ETM Závod mezi dopravními prostředky MHD a automobilem (8.00 – 9.00)

* Kdo bude rychlejší? Představitelé města, kteří pojedou´MHD, nebo motoristé?
* Start na uzlových bodech příměstské dopravy (Černý Most, Opatov, Zličín).
* Cíl: náměstí Jana Palacha, kde bude závod vyhodnocen a ETM slavnostně zakončen.

Prezentace rozvoje dopravy na území HMP – Informační středisko pražských dopravních staveb MHMP – Řásnovka (9.00 – 16.00)

* Data o dopravě v Praze.
* Promítání filmů na témata: Pražský okruh, Městský okruh a radiály, Nové spojení, Letiště Ruzyně apod.
* Organizované prohlídky v informačním středisku pražských dopravních staveb.
* Prezentace: Praha a její dopravní systém.
* Prezentace: Pražská integrovaná doprava.
* Prezentace projektu Auto*Mat.

Projekt Auto*Mat: Zažít město jinak

Velká slavnostní cyklojízda

* Nám. Jiřího z Poděbrad (18.00)
* Máte kolo, ale bojíte se jezdit? Chcete, aby chodci a cyklisté dostali ve městě více prostoru? Přijďte na velkou cyklojízdu k mezinárodnímu Dni bez aut!

Zdroj: Informační server Hlavního města Prahy

reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist