https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prahou-sel-quotpochod-smrtiquot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prahou šel "pochod smrti"

24.9.2000 14:30 | PRAHA (EkoList)
Úplné zrušení dluhů rozvojových zemí požadovalo dnes několik účastníků symbolického pohřebního průvodu za oběti, které zemřou v důsledku těchto dluhů. Průvod, který se vydal dnes v půl jedenácté z centra Prahy k letenskému metronomu, uspořádala mezinárodní křesťanská organizace Jubilee 2000 (v ČR Milostivé léto 2000). Podle demonstrantů zemře v důsledku tvrdé úvěrové politiky MMF a SB denně 19 000 dětí.
 

V čele tichého procesí, složeného převážně ze zahraničních účastníků, kráčela kapela hrající pohřební hudbu, za ní pak šlo několik desítek lidí, kteří měli na sobě uvázané obrovské bílé kříže. Zbytek účastníků nesl buď menší kříže nebo trasparenty s nápisy: "Drop the debt - Zrušte dluh". Průvod, který vyšel od kostela sv. Šimona a Judy na Starém Městě, pak pokračoval přes Čechův most, kde musela být asi na půl hodiny přerušena doprava, nakonec všichni vystoupali až nahoru na Letnou k metronomu, na kterém byla umístěna výzva Světové bance a Mezinárodnímu měnovému fondu, aby odpustili dluhy.

Pod obřím kyvadlem metronomu pak jako první vystoupil svolavatel procesí, farář Československé církve husitské, Jiří Silný, který stojí také za organizací fóra Milostivého léta, které v těchto dnech v Praze probíhá a kde se bude diskutovat o možnostech oddlužení chudých zemí. Jako druhý si vzal slovo předseda Světové rady církví Sam Kobia. "Bratři a sestry, Praha je nyní symbolem odporu a důstojnosti", pozdravil přítomné a pokračoval: "Na místě, kde stála socha Stalina stojí metronom jako symbol naděje, ale problémy neskončily! Každý jeho úder připomíná smrt jednoho člověka, který zemře v důsledku dluhu. V Africe je nyní nový arphateid, globalizovaný, všichni se musíme spojit a svrhnout ho, padesát let totality stačilo. Musíme odpor globalizovat a zvítězit."

Metronom

"Zrušte dluhy!" hlásaly transparenty, které dnes aktivisté mezinárodní křesťanské iniciativy Jubilee 2000 pověsili na podstavec někdejšího Stalinova pomníku na Letné. Foto: Markéta Kutilová/EkoList

Poté se slova ujala předsedkyně organizace Jubilee 2000 Anne Pettiforová. Také u metronomu sklidila velký potlesk, když znovu opakovala odhodlanost nevzdávat se a dosáhnout úplného zrušení dluhu. "Lidé ze třetího světa na nás spoléhají. Máme obrovskou zodpovědnost za to, abychom tento týden dosáhli zrušení dluhu. Chceme mluvit s loutkami, které se ukrývají pod názvy MMF a SB, a které považujeme za stalinisty. Neodejdeme, dokud nezruší dluh!", zakončila Pettiforová nejen svůj projev, ale také setkání u metronomu. Poté se procesí vydalo nazpět Pařížskou ulicí a za hlasitého skandování "Drop the debt" došlo až na Staroměstské náměstí, aby zde byl přestřižen symbolický řetěz, představující dluhy, které svazují rozvojové země. I přesto, že část z účastníku odešla, většina jich zde v hloučcích postávala dál a obřími trasparenty se snažila upozornit na tzv. ekologický dluh, který vyspělé země vuči rozvojovým mají. Průběh celé akce se nesl v pokojné atmosféře, přítomná policie zasáhla pouze aby z pomníku Jana Husa odstranila transparent s fotografií černošské holčičky.


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist