https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prahu-ceka-cirkularni-sken-odbornici-zmapuji-materialove-a-energeticke-toky-a-navrhnou-udrzitelne-reseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prahu čeká cirkulární sken. Odborníci zmapují materiálové a energetické toky a navrhnou udržitelné řešení

2.8.2018 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Smyslem cirkulární ekonomiky je tok odpadů zacyklit, aby nebyly ukládány na skládky či spalovány, ale aby byly zdrojem surovin. Na snímku pražská kompostárna.
Smyslem cirkulární ekonomiky je tok odpadů zacyklit, aby nebyly ukládány na skládky či spalovány, ale aby byly zdrojem surovin. Na snímku pražská kompostárna.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Blanka Štiková / Ekolist.cz
Cílem pražského cirkulárního skenu je identifikovat oblasti, které mají velký potenciál pro aplikaci principů cirkulární ekonomiky. Smyslem je navrhnout opatření, která povedou k městu s uzavřeným energetickým a materiálovým cyklem. Informuje o tom Institut cirkulární ekonomiky INCIEN.
 

"Cirkulární sken má identifikovat, vytvořit a zrealizovat cirkulární strategii pro oblasti, v nichž může město těžit z nových forem spolupráce, vytvořit profitabilní tržní příležitosti a zároveň snížit dopad na místní životní prostředí," říká Vojtěch Vosecký z INCIEN. Sken se zaměřuje na úvodní analýzu současného stavu, až po realizaci řešení, která budou zaměřena na vytvoření praktického plánu přechodu na cirkulární město, ve kterém budou odpady vnímány jako zdroj. Má celkem tři hlavní části.

"V první části jsme zmapovali místní politický, ekonomický a společenský kontext, abychom věděli, kde můžeme nastartovat změnu," říká Vosecký. A jaká jsou prozatímní zjištění? "Největší potenciál pro zlepšení životního prostředí a zároveň hospodářský růst a tvorbu pracovních míst je v sektoru stavebnictví, energetiky, vody a odpadovém hospodářství a zároveň v chodu domácností," říká Vojtěch Vosecký.

Druhou částí je detailní mapování materiálových toků města. A ve třetí fázi budou identifikovány pilotní projekty, které budou sloužit jako výchozí bod pro přechod na cirkulární ekonomiku. "Součástí této fáze bude vytvoření akčního plánu, který doporučí kroky k realizaci pro jednotlivé zainteresované skupiny, a to jak z krátkodobého, tak i dlouhodobého hlediska," říká Vosecký.

Výstupem celého projektu bude studie a několik workshopů pro firmy, úředníky, vedení města a další organizace. Metodika skenu je převzata od Circle Economy, holandského partnera projektu. Ten ji použil v Amsterdamu, Glasgow či Bruselu. V Glasgow byl na základě cirkulárního skenu založen lokální pivovar, který vyrábí pivo z pečiva, které by jinak skončilo na skládce. Na skenu se podílí i expertní skupina tvořená z důležitých organizací města, jako je magistrát, IPR, Pražské služby a.s. a Direct People.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist