https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prahu-cekaji-tri-dny-nabite-energii-ktera-setri-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prahu čekají tři dny nabité energií, která šetří životní prostředí

13.10.2000 16:00 | PRAHA (EkoList)
SEVEn, Sdružení pro efektivní využívání energie, dnes oficiálně představilo program k už sedmé mezinárodní konferenci a výstavě zaměřené na efektivní využívání energie EEBW: Úspory energie 2000. Třídenní mezinárodní setkání, největší ve střední a východní Evropě, se tak uskuteční znovu po dvou letech, a to 17. až 19. října v pražském Kongresovém centru. V letošním ročníku, kterého se podle odhadů SEVEn zúčastní asi 200 expertů z dvaceti zemí, se klade důraz na oblast liberalizace energetických trhů a pozici úspor energie a alternativních zdrojů energie v nových podmínkách, také na strategické plánování a financování komunální energetiky a na rodící se obor výstavby nízkoenergetických bytových domů.
 

Tomu je podřízen i program konference. V první jednací den proběhnou přednášky a diskuse o liberalizaci trhu s elektřinou a plynem. "To bude nosné téma konference. Hodně se bude mluvit o konkurenčním prostředí v obchodování s elektřinou a o přípravě konkurenčního prostředí v obchodování s plynem. Liberalizace pro nás znamená konkurence, a ta je důležitá, pokud chceme mluvit o úsporách energie," řekl dnes novinářům Jaroslav Maroušek, výkonný ředitel SEVEn. Druhá konferenční sekce se bude věnovat strategickému rozhodování na úrovni měst a obcí. "Komunální energetika je oblast, kde ukvapená a nesprávná rozhodnutí přinášejí velké ztráty na mnoho let dopředu," píše se v programu k zasedání. V neposlední řadě pak dojde ke spojení dvou v současnosti velmi diskutovaných témat - doprava a úspory energie. O dopravě se na EEBW bude mluvit poprvé. V diskusi vystoupí představitelé měst a provozovatelů dopravy, kteří obvykle zastávají požadavky bránící snížení vlivů osobní automobilové dopravy na životní prostředí. Účastníci konference budou jednat i o novelizaci environmentální legislativy, a to zejména v oblasti efektivního využívání energie a prevence znečišťování v České republice. Očekává se, že během zasedání se objeví i kritické hlasy k vládnímu postoji k privatizaci energetického sektoru, stejně tak i k podobě zákona o hospodaření s energií a tzv. energetického zákona. Ty schválila Poslanecká sněmovna ještě před pražským zasedáním MMF za malého zájmu veřejnosti i médií, nyní se čeká na poslední možné připomínky před projednáváním v Senátu.

Jako doprovodnou akci vyhlásilo SEVEn veřejnou architektonickou soutěž na zajímavé a nápadité koncepční řešení nízkoenergetického a nízkonákladového bytového domu v podmínkách, které by v budoucnosti mohlo sloužit jako inspirace. Soutěž je součástí projektu "Low-cost Low-energy Buildings in the Czech Republic", probíhajícího pod záštitou Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Stejně jako v předešlých letech bude také vyhlášena soutěž o titul Negawatt 2000 pro energeticky nejúspornější výrobek či službu.

SEVEn představilo konferenci v průhonické restauraci Hliněná bašta, která je první moderní stavbou z nepálené hlíny v Čechách. Na stavbu byla použita hlína z likvidované obecní skládky, čímž odpadly náklady na dopravu a materiál. Díky moderní technologii se životnost stavby počítá na stovky let. "V současné době prochází hlína ve světě renesancí. Hliněné místnosti vytváří příznivé zdravotní mikroklima, navíc hlína je energeticky málo náročná a představuje až 40krát větší úsporu ve vytápění," řekl dnes novinářům architekt stavby Michal havelka. K vytápění objekt využívá přírodních zdrojů. Sluneční energii umocněnou skleníkovým efektem jímají podlahy a stěny. Tepelné čerpadlo zase využívá energii podzemních vod. před ochlazováním severními větry je stavba chráněna hliněným valem. Po dožití se stavba snadno semele na záhonek.

V první moderní stavbě z nepálené hlíny v Čechách - v průhonické restauraci Hliněná bašta byl dnes poprvé oficiálně představen program konference EEBW 2000 o efektivním využívání energie. Foto: Michal Polák/EkoList

SEVEn je nezávislá nevládní nezisková organizace, která se zaměřuje na podporu a rozvoj využívání úspor energie. Podle svého programu chce překonávat bariéry, které znemožňují dostatečně zužitkovat ekonomicky efektivní potenciál úspor energie v praktickém životě v domácnostech, v průmyslu i v komerční sféře. SEVEn propojuje technické znalosti možností hospodárného využívání energie s jejich ekonomickou analýzou, celkovým hodnocením včetně dopadů na životní prostředí, návrhy optimálního způsobu financování až po přípravu podnikatelských plánů konkrétních projektů. SEVEn byla založena v roce 1990, do roku 1998 pracovala jako nadace, v roce 1999 se transformovala na obecně prospěšnou společnost.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist