https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praktik-zmodernizoval-za-165-milionu-kc-linku-na-likvidaci-lednic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Praktik zmodernizoval za 165 milionů Kč linku na likvidaci lednic

11.10.2019 00:13 | STRÁŽ POD RALSKEM (ČTK)
Zhruba 165 milionů korun investovala v posledních dvou letech do modernizace svých technologií ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku společnost Praktik system. Už 25 let se zabývá ekologickou likvidací lednic, k nimž postupně přibyly další domácí spotřebiče a plasty. / Ilustrační foto
Zhruba 165 milionů korun investovala v posledních dvou letech do modernizace svých technologií ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku společnost Praktik system. Už 25 let se zabývá ekologickou likvidací lednic, k nimž postupně přibyly další domácí spotřebiče a plasty. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Zhruba 165 milionů korun investovala v posledních dvou letech do modernizace svých technologií ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku společnost Praktik system. Už 25 let se zabývá ekologickou likvidací lednic, k nimž postupně přibyly další domácí spotřebiče a plasty. Díky nové lince dokáže teď podnik znovu využít více než 85 procent zpracovávaného odpadu. Včera to řekl majitel společnosti Petr Linhart.
 

"Nová linka může ročně zpracovat až 450.000 vyřazených lednic. Kromě zautomatizovaného systému nová technologie zajišťuje i lepší recyklaci plynů škodlivých životnímu prostředí," doplnila ředitelka firmy Lada Martinková. Vyřazené lednice tvoří zhruba polovinu spotřebičů, které společnost zpracovává. Praktik navíc jako jediný v České republice a jeden z mála v Evropě dokáže pod jednou střechou dopracovat a dočistit z likvidovaných lednic také plasty, které tvoří více než 20 procent přístroje.

Ve Stráži pod Ralskem působí Praktik od roku 2004. "Když jsme sem přišli, nebyla tady elektřina, netekla voda. Postupně jsme areálu vdechli nový život," popsal začátky strážského závodu jeho majitel. Po 15 letech provozu bylo třeba linky modernizovat. Vše se dělalo za provozu. "Dnes máme jednu z nejmodernějších technologií na chladničky nejen v Evropě a máme i kompletně přepracovanou technologii plastů, vše je na jednom místě," dodal. Plastovou drť zatím firma dodává jinam, Linhart ale nevyloučil, že by ji v budoucnu mohl Praktik sám zpracovávat.

Praktik vznikl v roce 1994, je rodinnou firmou. "Na začátku jsem by sám, dnes je nás stovka," poznamenal Linhart. Firma má 80 kmenových zaměstnanců a ve dvousměnném provozu zaměstnává zhruba stejné množství vězňů nejen ve Stráži pod Ralskem, ale také v Horním Slavkově, kde je pracoviště přímo ve věznici. Od roku 2008, kdy začal Praktik s vězeňskou službou na zaměstnávání vězňů spolupracovat, už jich podle Martinkové provozy podniku prošlo více než 1500. Tržby společnosti se pohybují kolem deseti milionů eur (asi 260 mil.Kč).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist