https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prasily-nebyly-pozvany-k-jednani-o-sumave-uvazuji-o-svem-vlastnim-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Prášily nebyly pozvány k jednání o Šumavě. Uvažují o svém vlastním parku

16.2.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Prášily, zimní cesta
Prášily, zimní cesta
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Pavel Nedvěd / NP Šumava
K jednání o novém zákoně k Národnímu parku Šumava nebyla přizvána obec Prášily. Tvrdí to její starosta, který o účast ministerstvo životního prostředí písemně žádal. Starosta Prášil si to vykládá jako odmítnutí obce Prášily při projednávání návrhu zákona. Ministerstvo naopak tvrdí, že se starostou na jeho neúčasti dohodlo. Ať tak či tak, v Prášilech se začíná hovořit o tom, že v případě schválení špatného zákona o Národním parku Šumava by si místní vyhlásili svůj vlastní Národní park Prášily.
 

Obec Prášily se na ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS) loni v listopadu obrátila s žádostí, aby obec byla přizvána k projednávání zákona o Šumavě. „Žádnou odpověď jsme dodnes nedostali,“ říká starosta Prášil Libor Pospíšil. Ministerstvo odpovídá, že se starostou obce Prášily jednal telefonicky ředitel odboru kabinetu ministra Vladislav Dykast, který byl tímto jednáním pověřen přímo panem ministrem. Se starostou Prášil se měli dohodnout na tom, že s ohledem na pokročilý stav projednávání a široké spektrum různých názorových skupin zastoupených u kulatého stolu se počet účastníků už nebude dále rozšiřovat o zástupce obce Prášily. "Není to pravda. S námi nikdo nejednal a ani nejedná," reaguje na vyjádření ministerstva Libor Pospíšil.

Prášilští proto přemítají o vlastním parku. „Je to pouze idea, o které jsme uvažovali v případě schválení špatné varianty zákona o Národním parku Šumava,“ upřesňuje Libor Pospíšil. Národní park Prášily by však nemohl být pravým národním parkem, protože ten se vyhlašuje zákonem. Co se myslí tím špatným zákonem? Za takový by starosta považoval zákon, který by umožnil překročení principu bezzásahovosti na významné ploše prášilského katastru.

„Samozřejmě, že národní park nemůžeme sami vyhlásit,“ upřesňuje Libor Pospíšil. „Spíše bychom chtěli – pokud k tomu dojde – , aby existovala alternativa smysluplného a skutečného národního parku. I když pouze jenom na papíře“. A dodává, že obec nemá zpracovaný žádný návrh nebo jinou podobu. „Vše je pouze v našich ‚hlavách‛“.

Přitom pokud by něco jako ‚Národní park‛ Prášily vznikl, nešlo by vůbec o nějaký malý parčík. Prášily jsou sice relativně malou obcí co do počtu obyvatel, ale co se týče rozlohy patří obec k těm největším. Prášily, které celé leží v národním parku, tvoří jeho jednu šestinu, což je asi 11 tisíc hektarů. „Myslím, že pro malý ‚národní park‛ je tato výměra dostačující,“ říká Pospíšil.

Jednání s ministerstvem se zúčastnil Svaz šumavských obcí, který sdružuje některé šumavské obce. Prášily ale členem svazu nejsou. Požadavek k novému uspořádání parku má obec jasný. „Obec Prášily požaduje na svém katastru trvale bezzásahové I. zóny, ve kterých bude možná jen měkká turistika a vědecké činnosti,“ stojí v dopise, který starosta Pospíšil poslal ministerstvu v lednu tohoto roku.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist