https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pratele-zeme-vyzyvaji-komisi-aby-odmitla-dotaci-dalnici-d8
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přátelé Země vyzývají komisi, aby odmítla dotaci dálnici D8

31.1.2003 09:56 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Kolegové českých ekologických aktivistů z Evropy se zapojili do protestu proti chystanému dokončení dálnice D8. Při příležitosti setkání zástupců Evropské komise a českého ministerstva dopravy vydali evropští Přátelé Země tiskovou zprávu, v níž žádají komisi, aby neposkytla na úsek dálnice přes východní Krušné hory dotaci z fondu ISPA. Trase dlouhé 16,2 km vyčítají, že rozděluje hodnotné přírodní území - oblast navrženou do systému Natura 2000.
 

Na šedesátimilionovou dotaci pro tuto stavbu má navazovat i úvěr Evropské investiční banky ve výši 400 milionů eur, o němž má banka rozhodnout v únoru.

"Studie o posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) k projektu měla od samého počátku jednu nápadnou vlastnost - vyloučení jakýchkoli alternativ. Ignoruje varianty s rozumně dlouhými tunely, možnosti vyhnout se nejhodnotnějším chráněným územím a další zmírňující opatření. Když strategická EIA pro tzv. celkový Plán rozvoje dálnice vystoupila ve prospěch alternativ, vláda jednoduše ignorovala její doporučení," tvrdí evropští Přátelé Země.

Kritizovaný úsek dálnice s výjimkou dvou krátkých tunelů rozdělí potenciální oblasti, které by v EU byly chráněny směrnicemi o ochraně ptáků a přírodních stanovišť. Tyto oblasti by se mohly v budoucnu stát součástí sítě Natura 2000.

"Protože Evropská investiční banka není ochotna diskutovat o jednotlivých projektech s občanskými organizacemi, vyzýváme alespoň Evropskou komisi, aby využila své moci a řekla ne procedurálně a ekologicky nedostatečnému projektu," říká Magda Stoczkiewicz, koordinátorka sdružení CEE Bankwatch Network a Přátelé Země - Evropa.

Pavel Přibyl z Hnutí Duha a CEE Bankwatch Network vidí situaci takto: "Pokud Evropská komise odmítne žádost české vlády, pomůže tím politické kultuře v České republice - politické vedení by dostalo vzkaz, že podobně nedostatečný projekt nemůže počítat s podporou evropských fondů. V sázce je i reputace Evropské komise. Rozhodnutí o dálnici D8 prokáže, jestli ochrana životní prostředí je skutečnou prioritou EU nebo je to jen prázdný slogan."


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist