https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pratele-zeme-zastavte-tezbu-v-nejchudsich-zemich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přátelé Země: Zastavte těžbu v nejchudších zemích

25.9.2000 13:05 | PRAHA (EkoList)
Mezinárodní organizace Friends of the Earth (Přátelé Země) žádá Světovou banku (SB) o uvalení moratoria na těžební projekty v rozvojových zemích. Svůj požadavek dnes přednesli na tiskové konferenci spojené s malým happeningem na terase u Nuselského mostu. Přibližně dvě desítky aktivistů, jednou tak velký počet novinářů, makety barelů s toxickým odpadem a asi osm policejních aut, to byl kolorit akce, která se nesla v duchu: už žádní mrtví kvůli těžbě!
 

Jedním z hlavních mluvčích byl předseda Přátel Země dr. Ricardo Navarro ze Salvadoru. Ve svém projevu se soustředil hlavně na konkrétní případy drancování nerostného bohatství v Jižní Americe nadnárodními korporacemi a vypočítáváním zisků, které z těchto ekologicky nešetrných projektů plynou do kapes bohatých zemí západního světa. Zdůraznil také, že tento přístup (podporovaný Světovou bankou), často nakonec vede k zruinování do té doby fungující ekonomiky a může vyústit až v hladomory, následné epidemie a smrt tisíců lidí.

Nurul Almy Hafildová z Indonésie seznámila novináře s podobnými zkušenostmi z Asie. Kritizovala hlavně investice do těžby fosilních paliv, která vede ke zvyšování emisí oxidu uhličitého v atmosféře a používání technologie kyanidového loužení (zlatý důl Lihir - Papua Nová Guinea), kdy podle ní dochází nejen ke kontaminaci půdy a pitné vody a nenávratným škodám na ekosystému. Stejně jako Navarro i Hafildová podpořila svůj požadavek vyjmenováváním největších lidských tragédií v důsledku politiky MMF a SB v Asii.

Na závěr celé akce rozvinuly aktivisté transparent nabádající mezinárodní instituce, aby přijaly moratorium na těžbu ropy, zemního plynu a ostatních surovin a neničily tak další životy.


reklama

 
Josef Šťastna

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist