https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pravcicka-brana-bude-uzavrena-i-o-vikendu-pracovnici-odstrani-uvolnenou-skalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pravčická brána bude uzavřená i o víkendu, pracovníci odstraní uvolněnou skálu

14.1.2023 01:00 | JETŘICHOVICE (ČTK)
Dosud byl oblíbený cíl výletníků otevřen jen o víkendech, po loňském rozsáhlém požáru těžaři v týdnu i nadále sanují okolí přístupových cest. Kácí stromy, které mají například porušený kořenový systém. Na fotografii Pravčická brána ještě před požárem
Dosud byl oblíbený cíl výletníků otevřen jen o víkendech, po loňském rozsáhlém požáru těžaři v týdnu i nadále sanují okolí přístupových cest. Kácí stromy, které mají například porušený kořenový systém. Na fotografii Pravčická brána ještě před požárem
Pravčická brána zůstane zavřená i o víkendu. Uzavírku dosud jediné zpřístupněné trasy ve směru od Tří Pramenů si vyžádaly nedávné pády stromů při větrných poryvech. Stromy se sice odstranit podařilo, jeden z vývratů však uvolnil skalní blok, který stezku ohrožuje, uvedl mluvčí správy národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Dosud byl oblíbený cíl výletníků otevřen jen o víkendech, po loňském rozsáhlém požáru těžaři v týdnu i nadále sanují okolí přístupových cest. Kácí stromy, které mají například porušený kořenový systém.
 

"Nebezpečné místo nelze obejít, skalní blok není možné ani řízeně shodit, neboť by došlo ke zneprůchodnění cesty. Sanaci prostřednictvím externí firmy správa národního parku zajistí v nejbližších týdnech," doplnil mluvčí parku. Připomněl, že se návštěvníci mohou vypravit na některý alternativní cíl v okolí. Výlet si tak lidé mohou udělat například na Malou Pravčickou bránu či skalní hrádek Šaunštejn. Uzavřené zůstávají soutěsky řeky Kamenice.

Hořet začalo v národním parku loni 24. července. Požár se rozšířil na 1060 hektarů a na jeho uhašení se podílelo 6000 hasičů. Policie požár vyšetřuje jako obecné ohrožení. Obyvatelé několika obcí se museli evakuovat, v osadě Mezná shořely tři domy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist