https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pravda-mumbai-zakazala-domaci-chov-slonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pravda: Mumbai zakázala domácí chov slonů

2.8.2007 08:24 | PRAHA/MUMBAI (EcoMonitor)
Vláda státu Maháráštra zakázala domácí chov slonů v největším indickém městě Mumbai (Bombaj). Podle jejího rozhodnutí je pohyb slonů v přeplněných a znečištěných ulicích města týráním zvířat, píše ruský deník Pravda.
 

slon indický
Slon indický
Foto: Jan Šatoplet/EkoList

„Chceme dostat ty nebohé slony z ulic. Pohled na slona, který se prodírá městskou dopravou, by měl být minulostí,“ říká Shree Bhagwan z ministerstva lesů státu Maháráštra. Zákaz, první svého druhu v celé Indii, vstoupil v platnost minulý týden. V Mumbaii pracovalo před začátkem zákazu čtrnáct slonů, kteří žebrali peníze pro své majitele. Ti zvířata také pronajímali během náboženských oslav nebo na svatby. Sloni se také často objevovali na turisticky atraktivních místech, píše deník Pravda.

Vláda se rozhodla přistoupit k zákazu po kampani ochránců zvířat, kteří tvrdili, že zvířata nejsou správně krmena a jejich kůže i nohy trpí tím, jak musí dlouhé hodiny prochodit po rozpálených a rozbitých ulicích města. Když sloni nevydělávali peníze, zůstávali připoutáni řetězy na jednom místě bez možnosti pohybu. Obvykle pod rušnými nadjezdy nebo mimoúrovňovými křižovatkami.

Ochránci zvířat nařízení přivítali, nicméně tvrdí, že vláda zapomněla na opatření pro opuštěné slony. „Ideální by bylo, kdyby byl nejdřív vybudován útulek pro slony a pak až začal platit zákaz jejich chovu,“ řekl deníku Pravda N. Jayasimha, právník organizace Etické zacházení se zvířaty (PETA). „Ale nová pravidla jsou pozitivní a je to krok správným směrem“.

Mumbaiská policie musela propustit majitele slona, jenž byl uvězněn poté, co zákaz vešel v platnost, protože se o opuštěného slona nebyl nikdo schopen postarat. Slon i tak musel strávit pět hodin připoutaný před policejní stanicí. Třináctiletá slonice Laxmi dostala svobodu, když její majitel slíbil, že slona odvede pryč z města. Vláda plánuje vybudovat středisko pro slony v oblasti Nashik, dvě stě kilometrů severně od města.

Hned jak začal nový zákaz platit, sloni z města zmizeli, ale podle některých kritiků budou lidé zákaz porušovat kvůli náboženským důvodům. Slon je pro mnoho lidí symbolem bohatství.

V Indii je dnes kolem 3 600 domestikovaných slonů. Asi kolem tisíce jich pracuje při svážení pokácených stromů v severovýchodním státě Ásám, dalších 600 ve státě Kérala, kde slouží především během náboženských obřadů.

Podle článku deníku Pravda ze dne 30. 07. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist