https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pravda-tovarna-v-likvidaci-hrozi-ekologickou-katastrofou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pravda: Továrna v likvidaci hrozí ekologickou katastrofou

11.11.2004 11:00 | PRAHA/SARATOV (EcoMonitor)
Zaměstnanci dnes již nefungující továrny na chemické zbraně v ruském městě Saratov se obávají, že současný velmi špatný stav průmyslového komplexu by mohl vést k velké ekologické katastrofě. O celé situaci byl informován i šéf ruského ministerstva pro krizové situace Sergej Šojgu.
 

Státní ústav zpracování organických a syntetických látek je dnes na pokraji bankrotu. V blízké budoucnosti zřejmě dojde k úplné likvidaci celého průmyslového komplexu. Nicméně vedení podniku v současnosti připravuje způsob, jakým by po zrušení měly být uskladněny velmi nebezpečné toxické odpady.

Státní ústav ve městě Saratov vyráběl v průběhu posledních čtyřiceti let chemické zbraně. Zásoby chemických látek v tomto zařízení jsou díky tomuto faktu skutečně obrovské. Jenže nejsou peníze, ústav dluží dodavatelům energie přes 100 milionů rublů, takže celé budovy jsou bez proudu. Navíc státní provoz není schopen zaplatit ani svým zaměstnancům, kteří nedostali již jedenáct měsíců výplatu. Za deset let co průmyslový komplex chátrá, se počet jeho zaměstnanců snižoval již sedmkrát, takže z původních 3 500 lidí jich zde dnes pracuje pouhých pět set. A ti, kteří sem chodí každé ráno do práce jsou lidé, kteří prostě nemají kam jít, nemají se kam odstěhovat za lepším.

Investoři, kteří chtěli celou továrnu zachránit, se ocitli ve velkých problémech kvůli faktu, že ačkoli se zde již od roku 1992 nevyrábějí žádné chemické zbraně ani jiný vojenský materiál, průmyslový provoz je stále oficiálně označen jako „uzavřený“.

Podle textu deníku Pravda 04. 11. 2004


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist