https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pravo-na-krajinu-do-konce-brezna-ve-spalove-galerii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právo na krajinu do konce března ve Špálově galerii

25.3.2005 09:54 | PRAHA (EkoList)
Ve Špálově galerii na pražské Národní třídě je až do konce března k vidění výstava Právo na krajinu. Výstava je součástí stejnojmenné kampaně, která chce ukázat na stále citelnější problém české krajiny - narůstání bariér a překážek v přírodě. Návštěvníci mohou i přímo na místě podepisovat petiční archy a připojit se tak k protestu proti umísťování dalších a dalších plotů a staveb do volné krajiny.
 

Ve Špálově galerii na pražské Národní třídě je až do konce března k vidění výstava Právo na krajinu.
Zdroj: Ochrana Fauny ČR

Na výstavě jsou k vidění především všelijaké objekty, které mají symbolizovat výprodej krajiny. Prostory tak zaplňují nákupní vozíky plné zhodnocených i znehodnocených tovarů (například sušenky z plátku dřeva), ale najdete tu ale také třeba tapetu s přírodními motivy, ze které si můžete odstřihávat potřebnou délku. Ve sklenicích je "k dostání" smrkový džem nebo smrkové křupavé lupínky pro bezezbytkovou dietu. Na mnoha exponátech jsou nepřehlédnutelné nálepky Výprodej!, což do galerie už přitáhlo i důchodce vyptávající se, co zde mají za slevy.

Duchovním otcem jak výstavy, tak celé kampaně je Pavel Křížek z votické ekologické organizace Ochrana fauny ČR. "Když jsem viděl, jak je krajina v západní Evropě všude zastavěná, došlo mi, že tlak na rozparcelování krajiny se pomalu ale jistě bude objevovat i u nás. A na to chceme upozornit, zburcovat lidi a hledat řešení, jak z toho ven. Usilujeme o zachování možnosti migrace jak člověka, tak zvířat volnou krajinou," popsal vloni EkoListu Pavel Křížek důvody, které ho k odstartování kampaně vedly. Už od počátku, tedy od dubna loňského roku, se k projektu Právo na krajinu připojila i Českomoravská myslivecká jednota, Český rybářský svaz, Česká společnost ornitologická a Klub českých turistů.

Výstavu ve Špálově galerii na Národní třídě od začátku měsíce zhlédlo necelých 400 lidí, což je slabší průměr galerie. Podle zápisů v návštěvní knize zaujal diváky hlavně námět výstavy (naprostá většina mu fandí), k jejímu výtvarnému zpracování se vyjadřují míň. Vstup na výstavu je zdarma.

Rozhovor o celé kampani s Pavelm Křížkem Jde o svobodu v nás najdete tady.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist