https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pravomoci-kraju-v-zemedelstvi-jsou-zatim-male
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pravomoci krajů v zemědělství jsou zatím malé

21.6.2001 17:35 | ZLÍN (ČIA)
Na nedostatek kompetencí, týkajících se přímo zemědělství, si stěžují zástupci Zlínského kraje. Podle slov radního Vojtěcha Jurčíka, zodpovědného za tuto problematiku, působí prozatím nedokončená reforma veřejné správy krajům velké problémy. "Kompetence, které se týkají přímo zemědělství, tedy rostlinné a živočišné výroby, nemáme v současné době prakticky žádné. Zemědělskou produkci v kraji ovlivnit nemůžeme, nemáme na to nástroje," potvrdil radní Jurčík.
 

Lepší situace je podle něj v oblasti lesního a vodního hospodářství. "Zde jsou naše pravomoci významné. V oblasti lesního hospodářství zabezpečujeme poměrně rozsáhlou oblast státní správy a rozhodujeme rovněž o poskytování dotací. Rozhodování o dotacích ale v praxi vypadá tak, že zatím pouze shromažďujeme žádosti, kontrolujeme jejich úplnost a dále je zasíláme ministerstvu zemědělství. To také nakonec rozhodne komu finanční prostředky přidělí a komu nikoliv. Ve vodním hospodářství do naší kompetence spadá vodohospodářské plánování, máme zásadní pravomoci v problematice příhraničních tokům a zabýváme se implementací směrnic Evropské unie," uvedl radní.

Důvodem současného stavu je podle jeho slov podoba zákona a zejména to, že kraje v současné době nedisponují vlastními rozpočty, tudíž nemohou rozhodovat o dotacích a ovlivnit tak například zemědělskou produkci. "Bez financí zkrátka nemůžeme přímo působit na zemědělskou politiku v kraji. Neexistují nástroje, jak určité formy zemědělství podpořit. Je to trochu paradoxní situace, protože zákon nám zároveň ukládá, abychom se o tyto oblasti starali. V krajích navíc stále existují okresní zemědělské agentury, které jsou financovány ministerstvem zemědělství a vykonávají část jeho pravomocí v zemědělské politice. Rozhodně musí být vyvíjen tlak na převod jejich kompetencí na kraje," dodal závěrem Jurčík.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist