https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazane-loni-vytridili-421-tun-plechovek-o-159-tun-mezirocne-vic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražané loni vytřídili 421 tun plechovek, o 159 tun meziročně víc

20.2.2020 00:08 | PRAHA (ČTK)
Obyvatelé hlavního města loni vytřídili 421 tun plechovek. / Ilustrační foto
Obyvatelé hlavního města loni vytřídili 421 tun plechovek. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obyvatelé hlavního města loni vytřídili 421 tun plechovek. To je o asi 159 tun více než v předešlém roce. Včera to sdělil Radim Mana, mluvčí Pražských služeb (PSAS), které v metropoli svážejí odpad. Plechovky končí v třídírně ve Vysočanech. Třídění plechovek začalo v Praze před třemi roky. PSAS loni v Praze svezly celkem 266.000 tun komunálního odpadu a dalších více než 60.000 tun tříděného odpadu.
 

Nejvíc plechových obalů vytřídili lidé v závěru roku. "V listopadu jsme na třídicí lince zpracovali 42,5 tuny kovových obalů. V prosinci to bylo ještě o 200 kilogramů více," uvedl Mana. Ve stejném období roku 2018 to byla zhruba polovina.

V budoucnu předpokládají PSAS další nárůst vytříděných plechovek. Důvodem je obliba tohoto typu obalu mezi lidmi i výrobci a zároveň rostoucí počet popelnic na plechovky. V ulicích jich je nyní 1252 a většinu tvoří kontejnery o kapacitě 1100 litrů. K dispozici jsou také 240litrové nádoby i kontejnery o kapacitě 3000 nebo 2150 litrů. Do roku 2025 chce město recyklovat více než polovinu hliníku.

Sebraný odpad odváží PSAS do Vysočan, kde jsou na třídící lince odděleny obaly, které mezi plechovky nepatří. "Nejčastěji se jedná o tlakové nádoby od sprejů, kosmetiky, obaly od motorových olejů a dalších nebezpečných či chemických látek. Nepatří sem ani prázdné plynové kartuše od turistických vařičů a v žádném případě zde nesmí končit hasicí přístroje. Tyto produkty patří na sběrné dvory," uvedl Mana.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist