https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazane-mohou-v-ankete-hodnotit-nejlepsi-opatreni-v-boji-proti-klimaticke-zmene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražané mohou v anketě hodnotit nejlepší opatření v boji proti klimatické změně

18.10.2017 02:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ochladit město a snížit extrémní projevy této změny na život v Praze lze přitom celou řadou drobných i větších řešení od obnovy parků, potoka, výsadby stromů, zejména uličních stromořadí, založení jezírka až po osázení zelené střechy, balkonu, vnitrobloků nebo zahradničení v pytli. Na snímku rostlinná fasáda na dvoře novoměstské radnice.
Ochladit město a snížit extrémní projevy této změny na život v Praze lze přitom celou řadou drobných i větších řešení od obnovy parků, potoka, výsadby stromů, zejména uličních stromořadí, založení jezírka až po osázení zelené střechy, balkonu, vnitrobloků nebo zahradničení v pytli. Na snímku rostlinná fasáda na dvoře novoměstské radnice.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Arnika vyhlásila anketu o nejlepší adaptační opatření na klimatickou změnu v hlavním městě. Pražané jejím prostřednictvím mohou hodnotit opatření, která podle nich vedou ke snížení negativních dopadů trvalých teplotních změn na život obyvatel metropole.
 

Pražané mohou do 30. listopadu nominovat a zároveň hlasovat o opatření, která podle nich v jejich okolí nejlépe zmírňují vedra, zkvalitňují městskou přírodu a napomáhají využití srážkové nebo odpadní vody. Nejzajímavější nápady na zlepšení okolí se stanou nejen inspirací pro obyvatele města, ale také poskytnou zpětnou vazbu pražskému magistrátu při uvádění Strategie adaptace Prahy na klimatickou změnu do praxe. Anketu vyhlásilo Centrum na podporu občanu spolku Arnika.

„Pražané se v létě potí v rozpáleném centru a v zimě naopak prchají z nehostinných ulic před ledovým větrem. Praha se pomalu stává vyprahlým městem. Dokud budou v metropoli takové podmínky, nepomůže jí žádná světová architektura,“ komentuje situaci v hlavním městě Vendula Zahumenská, právnička ze spolku Arnika.

„Přitom se stačí zaměřit na maličkosti – stromy v ulicích, fontány, zachycování dešťové vody, zelená parkoviště, fasády porostlé břečťanem, osázené terasy a zelené střechy. To vše by z Prahy mohlo udělat příjemnější místo k životu,“ dodává Zahumenská.

Klimatická změna s sebou přináší tropické teploty, zvýšený efekt tepelného ostrova města, ale také hrozby přívalových dešťů, nebo naopak déle trvající sucho, které způsobuje problémy se zásobováním pitné vody. V Praze bývá v létě o 2,5 stupně Celsia více než na jejím okraji. Příčinou je příliš mnoho obrovských budov plných kanceláří, betonových parkovišť a chodníků bez stínu stromů. Svou vinu nesou také automobily v centru města. Mix těchto vlivů přináší do centra Prahy dusno a vedro.

Ochladit město a snížit extrémní projevy této změny na život v Praze lze přitom celou řadou drobných i větších řešení od obnovy parků, potoka, výsadby stromů, zejména uličních stromořadí, založení jezírka až po osázení zelené střechy, balkonu, vnitrobloků nebo zahradničení v pytli. Především zeleň má schopnost zadržovat vodu a jejím vypařováním vzduch ochlazovat. Nastřádaná dešťová voda se pak hodí na zalévání i na smývání zaprášených horkých chodníků a silnic.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist