https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazane-odevzdali-do-sbernych-dvoru-mezirocne-vic-nez-dvakrat-vic-pneumatik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražané odevzdali do sběrných dvorů meziročně víc než dvakrát víc pneumatik

12.5.2024 23:27 | PRAHA (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | StevenFleming / Pixabay
V Praze se v loňském roce více než zdvojnásobilo množství pneumatik odevzdaných ve sběrných dvorech. Zatímco v roce 2022 lidé odnesli do dvorů 257 tun starých pneumatik, loni to bylo 549 tun. Důvodem je podle magistrátu zrušení poplatku za jejich odevzdání, sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Poplatek za odběr pneumatik si dříve určovali provozovatelé najatí magistrátem, kteří si účtovali až 100 korun za jednu pneumatiku. Na odběru pneumatik spolupracuje město se společností GREEN Logistics CZ.
 
"Dvakrát více pneumatik ve sběrných dvorech naznačuje, že na černých skládkách jich končí podstatně méně. Podobné služby občanům mají velký přesah pro životní prostředí a je vidět, že lidé si jejich využívání brzy osvojili," uvedla náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti).

Do sběrných dvorů ale není možné odevzdat jakékoliv vysloužilé pneumatiky. Provozovatel dvora může odmítnout takzvané odpadní pneumatiky, tedy ty, které jsou kontaminované nebo jsou zdraví nebezpečné. Do dvora lidé nemohou odevzdat ani ty, které obsahují přidaný odpad. Ty musí odnést do pneuservisů nebo je odevzdat na speciálních odběrných místech.

V metropoli fungují zhruba dvě desítky sběrných dvorů, které pro město provozují vybraní správci. Ve většině dvorů je možné kromě běžného odpadu odevzdávat i nebezpečný odpad a Praha provozuje i dvě sběrny bioodpadu. Přesná mapa dvorů je na webu magistrátu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist