https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-botanicka-zahrada-otevrela-novou-naucnou-stezku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřPražská botanická zahrada otevřela novou naučnou stezku

10.11.2001 14:15 | PRAHA (EkoList)
Dnes ráno byl slavnostně zahájen provoz nové naučné stezky v areálu Pražské botanické zahrady (PBZ). Celé akce se zúčastnilo asi 30 návštěvníků, kteří využili možnost projít celou naučnou stezku a vyslechnout si komentář odborného pracovníka PBZ RNDr. Daniela Hrčky.
 

Trasa cesty je vedena mezi trojským zámkem a pražskou čtvrtí Bohnice. V této oblasti je rozmístěno celkem 9 tabulí, které seznamují návštěvníky se zajímavostmi zdejší oblasti, zejména z přírodovědného a historického pohledu. První tabuli naleznete asi 20 m od vstupu do botanické zahrady (cesta ze ZOO podle značení), další tabule jsou v tomto pořadí: Pískovna, Salabka, Les nad dětským hřištěm, Les nad zásobní zahradou, Haltýř, Velká skála, Pustá vinice a Trojské vinice. Celá trasa je dlouhá cca 3 km a její převýšení činí zhruba 100 metrů. Nejníže položeným místem celé stezky je tabule pod trojským zámkem (190 m n. m.) a naopak místem, které je od moře vzdáleno nejvýše, je chráněné území Velká skála (290 m n. m.). Naučnou stezku, která může zaujmout nejen bohatostí flóry a fauny, ale např. i geomorfologicky (chráněné území Velká skála) či archeologicky (přírodní rezervace Podhoří), je z velké části možné projet i na kole.

Pražská botanická zahrada v Troji chystá do budoucnosti pro své návštěvníky spoustu novinek. Nejvýznamnější z nich je propojení tří velkých území: skleníku Fata Morgana, chráněného území Velká skála a nynějšího hlavního vchodu do botanické zahrady. „Do zahrady se návštěvníci budou moci dostat třemi hlavními vchody a k dispozici bude zhruba pět východů,“ říká zastupující ředitel PBZ RNDr. Pavel Sekerka. „Mezi další novinky by měla patřit nová expozice Pražské botanické zahrady (mezi hlavním vchodem a tabulí Pískovna), na jejímž místě se prozatím rozprostírá pouze travnatý svah,“ dodává.

Rovněž území v okolí potoka Haltýř v přírodní památce Havránka se dočká změn, a to v podobě rekonstrukce přístřešku chránícího prameniště. V budoucnosti se také uvažuje o zpřístupnění vinice pod sv. Klárou. V části „Les nad zásobní zahradou“ se v blízké zásobní zahradě předpěstovávají rostliny, které jsou vysazovány do veřejnosti přístupné expozice. V budoucnosti bude umožněn návštěvníkům přístup i do této zásobní části. Připravují se zde nové expozice, ve kterých budeme moci obdivovat např. rašeliniště, rybníček s vodními rostlinami nebo sbírku kaktusů.

RNDr. Daniel Hrčka
Pramen Haltýře Potok Haltýř Les nad dětským hřištěm
RNDr. Pavel Sekerka
Přírodní památka Velká skála Jedna z devíti tabulí naučné stezky PBZ Část naučné stezky se nachází v blízkosti sídliště Troja

Foto: Jan Šatoplet/EkoList

Trasa naučné stezky

Repro: EkoList


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist