https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-botanicka-zahrada-zahajila-zkusebni-provoz-skleniku-fata-morgana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská botanická zahrada zahájila zkušební provoz skleníku Fata Morgana

25.9.2003 15:18 | PRAHA (EkoList)
V Pražské botanické zahradě (PBZ) v Troji byla dokončena výstavba skleníku Fata Morgana. Na tiskové konferenci ho dnes novinářům představili zástupci zahrady. Skleník bude oficiálně zpřístupněn veřejnosti po ukončení tzv. zkušebního provozu v polovině příštího roku, ale nedočkaví návštěvníci se po objednání mohou přijít podívat na rozmanitou floru, kterou skleník nabízí, už za měsíc.
 

Ředitel Pražské botanické zahrady v Troji Oldřich Vacek.
Foto: Jan Šatoplet/EkoList

Poprvé budou moci objednaní zájemci navštívit skleník poslední říjnovou sobotu, tj. 25. října 2003. Do konce roku bude skleník dále přístupný v průběhu listopadu každou sobotu od 10, 12, 14 a 16 hodin a v prosinci budou návštěvní dny rozšířeny i na neděle. Návštěvníky provedou odborně vyškolení průvodci. Vstupné do Fata Morgany během zkušebního provozu bude pro dospělé 90 korun, děti, studenti a důchodci zaplatí polovinu. Držitelé ZTP a ZPT/P karet budou moci obdivovat krásy skleníku zdarma.

Zájemci o prohlídku skleníku se budou muset předběžně objednat na telefonu 603 165 918 v pracovní dny od 10 do 16 hodin, nebo přímo v PBZ v průběhu návštěvních dnů.

Stavba 137 metrů dlouhého a 17 metrů širokého skleníku Fata Morgana byla zahájena v roce 1997. Náklady na jeho výstavbu se vyšplhaly na 200 milionů z původně plánovaných dvaceti. Originální konstrukce ve tvaru písmene "S" je umístěna ve svahu nad Vltavou. Zastřešení je vyrobeno z čtyřvrstvého polykarbonátu a vnitřní terén tvoří převážně přírodní skála a vodopád.

Vnitřní expoziční prostor rozdělují stěny na tři části s odlišnými teplotami a různou vlhkostí. První část je polopouštní, druhá a zároveň největší představuje biom nížinného tropického deštného lesa a poslední nejmenší, speciálně chlazená část, ukáže návštěvníkům rostlinný život vysokých tropických hor.

Vchod vlevo pro zaměstnance PBZ, vzdálenější vchod je pro veřejnost
Pohled na Fata Morganu z příchodové cesty
Hlavní vchod do skleníku
Originální konstrukce skleníku je tvarovaná do písmene 'S'
Interier skleníku zdobí i vodopád
Flora ve Fata Morganě je rozmanitá
Skleník je dlouhý 137 metrů a široký 17 metrů
Expozice je rozdělena do tří částí
Pražská botanická zahrada v Troji zahájila zkušební provoz skleníku Fata Morgana. Skleník je unikátní nejen svou velikostí a tvarem, ale především expozicí. Veřejnosti bude zcela přístupný v polovině roku 2004.
Foto: Jan Šatoplet/EkoList

reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist