https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-energetika-zavadi-od-1-cervence-nove-tarify-za-elektrinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská energetika zavádí od 1. července nové tarify za elektřinu

30.6.2001 12:11 | PRAHA (ČIA)
Cenu za zásobování elektřinou, která odpovídá skutečným nákladům domácnosti, rekreačního objektu nebo provozovny podniku, bude platit od 1. července letošního roku každý zákazník. To je hlavním důvodem nové tarifní struktury, která podle vyjádření pracovníků Pražské energetiky (PRE) reaguje spravedlivěji na tvorbu cen za spotřebu elektřiny.
 

"Každý bude platit za to, co potřebuje a za to, co spotřebuje. Nejde o změnu ceny za spotřebu elektrické energie za kilowatthodinu," zdůraznil tiskový mluvčí PRE Petr Holubec. Platba za elektřinu je tvořena stejně jako dříve. Skládá se ze dvou položek. První tvoří stálý měsíční plat za příkon, který je často nesprávně uváděn jako "nájem za elektroměr". Výše platu za příkon bude závislá na velikosti proudové hodnoty hlavního jističe před elektroměrem a obecně lze říci, že čím větší bude tato hodnota, tím vyšší bude i stálý plat. Druhou složkou je cena za spotřebovanou elekřinu.

Nové tarify zvýhodní ty zákazníky, kteří vykonávají rovnoměrně během dne činnosti náročné na spotřebu elektřiny, a tím pádem vystačí s menší hodnotou hlavního jističe. Naopak vyšší stálý plat budou platit zákazníci, kteří zapínají spotřebiče s vysokým příkonem současně. Kvůli tomu musí mít větší hodnotu hlavního jističe - jinak řečeno, mají větší nároky na příkon a potřebují "silnější pojistky" na vyšší spotřebu elektřiny.

Vhodnost sazby, na kterou budou od 1.července všichni zákazníci automaticky převedeni, si může každý ověřit dotazem na Zákaznické lince PRE nebo na internetové adrese www.pre.cz, popřípadě v Poradenském a informačnímstředisku. V případě, že si zákazník vybere jinou sazbu, než do které bude převeden, musí navštívit obchodní kancelář PRE, kde uzavře novou smlouvu o dodávce elektřiny.

Pražská energetika, která od 1. ledna 1994 funguje jako akciová společnost, je regionálním distributorem elektřiny na území hlavního města Prahy a města Roztoky. Společnost PRE obsluhuje v této oblasti na 670 tisíc odběratelů elektrické energie. Většinu, 550 tisíc, tvoří domácnosti.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist