https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-teplarenska-zvazuje-vyuziti-biomasy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská teplárenská zvažuje využití biomasy

15.10.2004 15:11 | PRAHA (ČIA)
O spalování biomasy v jedné ze svých tepláren uvažuje Pražská teplárenská (PT). Na konci října má vedení společnosti dostat studii, která vyhodnotí možnost spalování dřevního odpadu v malešické nebo michelské teplárně. "Pokud budou závěry studie pozitivní, mohly by první stavební práce začít v roce 2006 a o rok později by Praha mohla dostat první teplo a elektřinu vzniklé spálením biomasy," uvádí se ve zpravodaji PT.
 

PT chce na rozdíl od společnosti ČEZ spalovat stoprocentní biomasu, nikoli směs uhlí s dřevním odpadem. První studie využití biomasy PT zpracovala již v roce 1996. Tehdy jej vyhodnotila jako neekonomické, neboť neexistovala zvýhodněná cena pro odkup elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů. Podle vyhlášky Energetického regulačního úřadu musí nyní energetiky vykupovat elektřinu vyrobenou z biomasy za cenu 2,5 koruny za kWh.

Pražská teplárenská loni vykázala tržby 4,88 miliardy korun a čistý zisk 534 milionů korun. Největšími akcionáři PT jsou Elektrárny Opatovice, které vlastní britský koncern International Power, s podílem 48,67 procenta a město Praha, které spolu s německou společností Energie Baden-Württenberg vlastní 47,33 procenta akcií PT.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist