https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zachranna-stanice-pro-zvirata-bude-mit-novy-areal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská záchranná stanice pro zvířata bude mít nový areál

17.6.2020 12:22 | PRAHA (ČTK)
"Díky novému areálu bude záchranná stanice moci přijmout jakéhokoliv zraněného volně žijícího živočicha s výjimkou medvěda hnědého," řekl vedoucí záchranné stanice a lesních zookoutků Václav Nejman.
"Díky novému areálu bude záchranná stanice moci přijmout jakéhokoliv zraněného volně žijícího živočicha s výjimkou medvěda hnědého," řekl vedoucí záchranné stanice a lesních zookoutků Václav Nejman.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Magistrát hl. m. Prahy
Praha vybuduje pro svou Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy nový areál pro asi 800 zvířat. Stavět by se mělo začít na podzim tohoto roku, hotovo bude v roce 2022. Předpokládaná cena stavby je 173 milionů korun bez DPH, řekl ředitel Lesů hlavního města Ondřej Palička.
 

"Protože výstavba areálu bude probíhat při stávajícím provozu, musí být dobře koordinována a rozdělena na několik etap," řekl Palička s tím, že v prvním roce by měla stavba stát 120 milionů korun, v dalším roce dalších 53 milionů. Stavět by se mělo začít na podzim, pokud se včas najde zhotovitel.

Plánovaná je výstavba veterinární ordinace s operačním sálem a několika jednotkami intenzivní péče a nové rehabilitační voliéry a výběhy, které budou vyhovovat požadavkům na péči o nejčastěji přijímané živočišné druhy. Mezi ty patří v Praze například vodní ptáci včetně labutí. Své odchovny se však dočkají také mláďata veverek, vydři a bobři zase vodního výběhu. "Díky novému areálu bude záchranná stanice moci přijmout jakéhokoliv zraněného volně žijícího živočicha s výjimkou medvěda hnědého," řekl vedoucí záchranné stanice a lesních zookoutků Václav Nejman. Dodal, že v novém areálu by být i program pro veřejnost a pro školy.

Kapacita nového zařízení bude asi 800 zvířat. Současné prostory jsou již nevyhovující, podle Nejmana funguje záchranná stanice v provizorních podmínkách stavebních buněk a dočasných voliér od roku 2012. Počet zvířat, které pracovníci záchranné stanice ošetří, podle Nejmana každoročně stoupá.

Provoz stanice zajišťuje 11 zaměstnanců, dále brigádníci a dobrovolníci. Po rozšíření areálu a jeho kapacity by podle Paličky měla Záchranná stanice přijímat nové brigádníky.

Pražská záchranná stanice ročně přijme asi 5000 zraněných či jinak handicapovaných živočichů a je tak nejvytíženější ze všech záchranných stanic v České republice. Pečuje o zraněná a jinak handicapovaná volně žijící zvířata. Ke své činnosti využívá jak areál v Jinonicích, tak zookoutky v Malé Chuchli a v Kunratickém lese či Divokou zahradu Hostivař. Právě do zookoutků putují trvale handicapovaná zvířata, které není možné vrátit zpět do volné přírody.

Záchrannou stanici provozují Lesy hlavního města, příspěvková organizace Prahy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist