https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-chysta-pro-mongolsko-dvoji-transport-kone-prevalskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo chystá pro Mongolsko dvojí transport koně Převalského

14.3.2016 13:20 | PRAHA (ČTK)
Celkem žije ve třech lokalitách v Mongolsku zhruba pět stovek koní Převalského
Celkem žije ve třech lokalitách v Mongolsku zhruba pět stovek koní Převalského
Pražská zoologická zahrada se letos v polovině července opět chystá přepravit do Mongolska čtyři klisny vzácného koně Převalského. Koně se ale budou přemisťovat i mezi mongolskými národními parky. ČTK to řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Při transportu opět zoologická zahrada využije armádní letoun CASA. Pražská zoo patří v chovu těchto zvířat ke světové špičce, od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.
 

"Plánujeme zase převoz čtyřech klisen z Prahy do Gobi B (národního parku v Mongolsku) tak jako v minulých letech. Některé z adeptů transportu už máme. Nově máme čtyři klisny z Dánska, Německa - Mnichova, Lipska a ještě přijdou i další z Německa, ale ten finální výběr se vždycky dělá před transportem, nota bene vlastně úplně finální až při nakládání koní," uvedl Bobek. Právě čtyři koně se do tohoto letadla vejdou.

S využitím armádního letounu už podle něj souhlasil i náčelník Generálního štábu Armády ČR. "Současně nám schválil využití CASA pro přelet z Bulgan Sumu do Ulánbátaru s tím, že v Ulánbátaru se naloží čtyři koně z Chustaj Nurú, to je další národní park, a převezou se do Gobi B," popsal Bobek záměr, který dlouho plánoval. Podařilo se mu na podzim s tamním ministrem životního prostředí dohodnout, že mongolská strana investuje do toho, aby se postavily ohrady a koně odchytili.

Ve spolupráci s českou armádou zoo v posledních letech přepravila z Česka do Mongolska 19 koní Převalského, z nichž žije 17. "To je velmi dobrý výsledek," poznamenal Bobek. Uhynul jediný hřebec z transportu z roku 2011 a jedna klisna loni na podzim, když zapadla do bahna při přívalových deštích v Gobi B. V této chráněné oblasti je navíc již 12 žijících potomků přepravených koní. "Čili dovezli jsme 19, ale z našich transportů tam je 29 žijících koní," řekl Bobek.

Celkem žije ve třech lokalitách v Mongolsku zhruba pět stovek koní Převalského, z toho v Gobi B, kam směřovaly poslední čtyři pražské transporty, jich je kolem 130. Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před více než 40 lety.

Bobek uvedl, že úkolem a povinností zoologických zahrad, které jsou sdruženy ve světových a evropských asociacích, je podílet se na ochraně biodiverzity. "Pokud jde o koně Převalského, má Praha rozhodující podíl na jejich záchraně před vyhubením. Hlavně v roce 2011 jsme začali s něčím, čeho nikdo jiný nebyl schopen. Bylo to díky našemu zápalu, ale také že se pro to podařilo získat armádu a ministerstvo obrany a že můžeme využívat letouny CASA," dodal. Jak v Mongolsku, tak ve světě to je podle Bobka pro pražskou zoologickou zahradu i Českou republiku ta nejlepší reklama.


reklama

 
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist