https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-dostane-z-tchaj-wanu-par-luskounu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo dostane z Tchaj-wanu pár luskounů

31.8.2020 15:45 | TCHAJ-PEJ (ČTK)
Tchajpejská zoo pro Prahu rezervovala dva luskouny, kteří v budoucnu vytvoří pár. Ilustrační obrázek
Tchajpejská zoo pro Prahu rezervovala dva luskouny, kteří v budoucnu vytvoří pár. Ilustrační obrázek
Tchajpejská zoologická zahrada již určila luskouny, které z Tchaj-wanu dostane Praha. Za několik měsíců by mohli lidé v pražské zoo obdivovat nyní tříletou samičku a čtyměsíčního samce. Po prohlídce těchto neobvyklých savců řekl pražský primátor Zdeněk Hřib. Termín, kdy se bude moct pražská zoo pochlubit novým přírůstkem, zatím Hřib nezná, vyřízení všech povolení ale podle něj zabere minimálně šest měsíců. Doufá, že proces nebude trvat déle než dva roky.
 

Podle pražského primátora není prioritou rychlost, jakou se podaří luskouny do Prahy dostat. "Naší prioritou je, aby ten chov vydržel," poznamenal. Připomněl, že historicky se již v českém hlavním městě luskouni chovali, chov se ale nepodařilo udržet. V plánu je proto do Tchaj-peje poslat odborníky z Prahy, kteří se přímo na místě se svými budoucími svěřenci seznámí a zároveň získají zkušenosti s jejich chovem.

Tchajpejská zoo podle něj pro Prahu rezervovala dva luskouny, kteří v budoucnu vytvoří pár. "Samice je tři roky stará, takže je připravena na další množení. Samec je nyní čtyři měsíce starý, než dorazí do Prahy, bude trochu starší, takže bude také připraven pro případné páření," poznamenal primátor. "Takže jsou všechny předpoklady pro to, aby Praha měla opravdu úspěšný chov luskounů," dodal.

Hřib chce, aby si Pražané jméno pro luskouny sami vybrali v internetovém hlasování. Jejich nový domov je podle něj nyní připravován ve spolupráci s odborníky. Poznamenal, že jen vyřízení potřebných dokumentů bude trvat nejméně půl roku. Celý proces by ale podle primátora neměl přesáhnout dva roky.

Praha v minulosti usilovala o zapůjčení pandy z Číny. V únoru 2016 tehdejší vedení metropole schválilo sesterskou smlouvu s Pekingem. Smlouva obsahovala spornou klauzuli, že Praha uznává jednotu Číny. Tehdejší vedení podpis obhajovalo i tím, že Peking článkem podmiňoval právě zapůjčení pandy. Přivézt z Číny pandu se ale nepodařilo.

Hřib okomentoval "zjevný rozdíl v tom, kdo sliby plní a kdo je neplní". "Protože tady je zjevné, že na tomto slibu se intenzivně pracuje, tento slib skutečně ze strany Tchaj-peje bude dodržen," řekl.

Luskouni jsou jediní savci, jejichž tělo je pokryto šupinami. Patří mezi ohrožené živočichy, protože je často pašují pytláci kvůli jejich masu a šupinám.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist