https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-ma-nove-samicku-hrabace-kapskeho-pricestovala-ze-zoo-plzen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo má nově samičku hrabáče kapského, přicestovala ze Zoo Plzeň

7.7.2023 17:37 | PRAHA (ČTK)
Samice Sabi se narodila v zoo v belgických Antverpách, od roku 2019 pak žila v Zoo Plzeň, odkud přicestovala do pražské zoo.
Samice Sabi se narodila v zoo v belgických Antverpách, od roku 2019 pak žila v Zoo Plzeň, odkud přicestovala do pražské zoo.
Zdroj | Zoo Praha
Pražská zoologická zahrada má nově samičku hrabáče kapského, pětiletá samice Sabi utvoří pár s čtrnáctiletým samcem Dracem. Nově utvořený pár mohou návštěvníci spatřit v expozici v africkém domě, informoval mluvčí zahrady Filip Mašek. Do pražské zoo samička hrabáče přicestovala ze Zoo Plzeň.
 

Podle kurátorky kopytníků Barbory Dobiášové je chov hrabáčů kapských v lidské péči náročný, pražské zoologické se však dlouhodobě daří. "Rádi bychom proto zúročili naše nabyté zkušenosti a zároveň využili skutečnosti, že v zoo máme osvědčeného chovného samce, kterých je v evropské populaci oproti samicím poloviční množství. Právě proto k nám přišla Sabi,“ sdělila.

Hrabáči pocházejí původně ze subsaharské Afriky, kde obývají travnaté savany a buše. Živí se výhradně mravenci a termity.
Hrabáči pocházejí původně ze subsaharské Afriky, kde obývají travnaté savany a buše. Živí se výhradně mravenci a termity.
Zdroj | Zoo Praha

Samice Sabi se narodila v zoo v belgických Antverpách, od roku 2019 pak žila v Zoo Plzeň, odkud přicestovala do pražské zoo. Měsíc byla v karanténě a nyní může utvořit chovný pár se samcem Dracem. Dosavadní pražská chovná samice, Kvída, se podle Maška bude nyní pro svůj vyšší věk věnovat odpočinku. Její loni narozená dcera Farisa naopak putovala do plzeňské zoo.

Pražská zoo chová tento druh savce od roku 1979, kdy do zoo přibyly samice Bojsa a Nebojsa. První odchov se zahradě zdařil v roce 1989.

Hrabáči pocházejí původně ze subsaharské Afriky, kde obývají travnaté savany a buše. Živí se výhradně mravenci a termity. V dospělosti hrabáči měří asi dva metry a váží 40 až 100 kilogramů. Vysocí jsou 60 až 65 centimetrů v kohoutku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist