https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-ma-novou-parkovaci-plochu-u-trojskeho-mostu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo má novou parkovací plochu u Trojského mostu

22.6.2017 10:00 | PRAHA (ČTK)
Zoo (na obrázku) je městskou příspěvkovou organizací. Zahrada je po Pražském hradu druhou nejnavštěvovanější atrakcí metropole, ročně do ní zavítá přes milion návštěvníků. / ilustrační foto
Zoo (na obrázku) je městskou příspěvkovou organizací. Zahrada je po Pražském hradu druhou nejnavštěvovanější atrakcí metropole, ročně do ní zavítá přes milion návštěvníků. / ilustrační foto
Zoologická zahrada v pražské Troji má nové parkoviště u Trojského mostu. Zahradě jej dnes společně předaly Praha a Technická správa komunikací (TSK). Lidé tam budou moci zaparkovat za 50 korun a dojet zbytek cesty k zahradě městskou hromadnou dopravou. Důvodem zřízení parkovací plochy je vysoký počet aut mířících k zahradě. Přímo od parkoviště bude zoo provozovat kyvadlový autobus. Úprava plochy vyšla na asi 2,2 milionu korun bez DPH a fungovat začne od 1. července. V budoucnu se změní na záchytné parkoviště P+R.
 

"Chceme ulehčit městské části Praha-Troja. Cílem je, aby lidé nechali auta již tady a dojeli zbytek cesty MHD," řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD).

U parkoviště už byla zřízena zastávka Parking Blanka, od které bude kyvadlový autobus jezdit. Interval má být 15 minut a provoz zaplatí hlavní město. "Parking bude stát 50 korun včetně jízdenky na kyvadlový autobus. V porovnání s 200 korunami za parkování v areálu zahrady, je to dobrá motivace zastavit tady," řekl mluvčí zoo Vít Kahle. Autobus bude jezdit denně až do září, poté bude v provozu pouze o víkendech. Lidé mohou rovněž dojít na nedalekou zastávku autobusu 112.

Vytvoření plochy trvalo zhruba sedm dní. TSK tam nejdříve srovnala povrch a následně navezla štěrk. "Naváděcí značení bude nainstalováno až těsně před spuštěním parkovací plochy, protože nyní by pouze mátlo řidiče," řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Poté, co plochu zoo v září vrátí městu, bude zahradě sloužit pouze o víkendu. Podle Dolínka by následně měla být využívána jako záchytné parkoviště P+R.

Praha uvažuje o tom, že v okolí zřídí ještě další plochy pro parkování. Jednou z možností je pozemek za dočasnou betonárkou. Patří ale dopravnímu podniku. "Vše je otázka dalšího jednání," řekl Dolínek.

Zoo je městskou příspěvkovou organizací. Zahrada je po Pražském hradu druhou nejnavštěvovanější atrakcí metropole, ročně do ní zavítá přes milion návštěvníků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist