https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-ma-zpatky-predposledniho-z-18-uprchlych-ibisu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo má zpátky posledního z 18 uprchlých ibisů

13.3.2016 16:26 | PRAHA (ČTK)
Nalezence umísťují pracovníci zahrady do zázemí, aby se zotavili z nezvyklého zážitku. Část navrácených ibisů mohou návštěvníci vidět už od minulé soboty v náhradní voliéře proti expozici tapírů
Nalezence umísťují pracovníci zahrady do zázemí, aby se zotavili z nezvyklého zážitku. Část navrácených ibisů mohou návštěvníci vidět už od minulé soboty v náhradní voliéře proti expozici tapírů
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Shutterstock.com
„Hon“ na ibisy, kteří před 12 dny uletěli z voliéry pražské zoo, skončil. Posledního z 18 uprchlých ptáků pracovníci zahrady odchytili na fotbalovém hřišti v Řeporyjích. Z chycených ibisů jeden uhynul kvůli neprůchodnosti střev. Z voliéry se ptáci dostali minulé úterý dírami v ochranné síti, která nevydržela tíhu těžkého mokrého sněhu.
 

"Bylo to velmi náročné, už byl velmi opatrný," řekl ředitel zoo Miroslav Bobek k odchytu posledního z uprchlých ibisů. Pták se navíc pohyboval v rozsáhlé oblasti, vedle Řeporyjí také kolem Zbuzan, Stodůlek a Zličína.

Ředitel nečekal, že se ibisy podaří vrátit do zoo všechny."Když ulítli, tak jsem si říkal, že pět je optimismus a polovina devět je nerealistický pohled," řekl. Hodně podle něj pomohli dobrovolníci a lidé, kteří do zoo volali na speciální telefonní číslo nebo zveřejňovali na sociálních sítích informace a fotografie ptáků na útěku. Uprchlí ptáci byli odchyceni v různých částech Prahy a Středočeského kraje - v Ruzyni a Podolí, u vodní nádrže Džbán, poblíž Václavského náměstí, nedaleko Brandýsa nad Labem, v Kralupech nad Vltavou či Říčanech.

Ptáci s typickým dlouhým zahnutým zobákem dostávají po svém návratu do zoo preparát umožňující vyloučit případné cizí předměty v žaludku. Ibis, který v úterý uhynul, totiž na útěku spolykal mimo jiné i kousky skla nebo části pozinkované podložky. Podle mluvčí zoo Jany Myslivečkové to ale byl výjimečný případ, protože šlo o nezkušené mládě.

Předměty spolykali také tři další ptáci. Ve dvou z nich rentgen ukázal jen pár malých předmětů, samice odchycená v sobotu poblíž nádrže Džbán spolkla větší cizí těleso. Podle Bobka se ale později ukázalo, že se jednalo o kost, a tak původně plánovaná operace nebyla nutná. Kosti totiž ibisové dokážou strávit.

Nalezence umísťují pracovníci zahrady do zázemí, aby se zotavili z nezvyklého zážitku. Část navrácených ibisů mohou návštěvníci vidět už od minulé soboty v náhradní voliéře proti expozici tapírů. Oprava voliéry poškozené sněhem podle Bobka potrvá delší dobu, protože se bude muset upravit její projekt, aby se útěk při dalším přívalu sněhu neopakoval. Na práce zoo vypíše soutěž, náklady Bobek odhadl na statisíce korun.

Nynější počasí podle dřívějšího vyjádření zoo ptákům nemělo dělat problémy, chladno snášejí dobře. Zvládnou také bez obtíží hladovět pět až sedm dní, potravu si ale zřejmě dokázali za současných podmínek nalézt.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist