https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-musela-utratit-ledni-medvedici-boru-dozila-se-32-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo musela utratit lední medvědici Boru, dožila se 32 let

2.9.2019 00:11 (ČTK)
Pražská zoologická zahrada minulou středu musela utratit samici ledního medvěda Boru, dožila se 32 let.
Pražská zoologická zahrada minulou středu musela utratit samici ledního medvěda Boru, dožila se 32 let.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražská zoologická zahrada minulou středu musela utratit samici ledního medvěda Boru, dožila se 32 let. Minulé úterý prodělala zřejmě druhou mrtvici, po níž ochrnula na pravou část těla a i přes veškerou snahu veterinářů nebyla šance na zlepšení. Zahrada o tom informovala na svém facebookovém profilu. "Přišli jsme o jedno z našich ikonických zvířat - samici medvěda ledního Boru. Náš veterinář musel provést její eutanazii," uvedla zoo.
 

V přírodě se medvědice dožívají 26 let. Podle pracovníků zoo byly na Boře známky stáří patrné už dlouho, na začátku roku prodělala nejspíš mrtvici. Tehdy se ještě její stav podařilo stabilizovat a dostávala pravidelně léky. V úterý ale ochrnula na pravou stranu těla, nejspíš vlivem druhé mrtvice. "I přes další medikaci a veškerou potřebnou péči nebyla šance na zlepšení," dodala zoo.

Bora se narodila 20. listopadu 1986 ve Vídni, v Praze žila přes dvacet let. "S Borou jsem v zoo strávila 22 let a jsem za to velmi ráda. Byla to klidná medvědice, ale uměla si prosadit svou a milovala jídlo, pro které by udělala skoro cokoliv. To, že jsem se mohla podílet i na odchovu její dcery Berty, považuji za velké štěstí," poznamenala chovatelka Denisa Zběhlíková.

Medvědy lední chová pražská zoo od roku 1932 a zaznamenala několik významných chovatelských úspěchů. Chov medvědů ledních v zoologických zahradách je náročný, protože samice se často odmítají o mláďata starat nebo je usmrtí. Umělý odchov je obtížný vzhledem ke zvláštnímu složení medvědího mléka. Poprvé na světě se to podařilo právě v pražské zoo, a to v roce 1942.

Lední medvědi jsou umístěni v horní části zahrady. Obývají výběh s vodopádem a bazénem se stále chladnou vodu. Návštěvníci mohou přes sklo pozorovat, jak plavou a potápějí se.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist