https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-podpori-devet-projektu-na-ochranu-zvirat-v-divoke-prirode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo podpoří devět projektů na ochranu zvířat v divoké přírodě

22.6.2021 01:25 | PRAHA (ČTK)
Nejvíc peněz poputuje do Mongolska na projekt návratu koní Převalského do volné přírody.
Nejvíc peněz poputuje do Mongolska na projekt návratu koní Převalského do volné přírody.
Pražská zoo podpoří devět projektů na ochranu ohrožených zvířat v divoké přírodě. Peníze půjdou mj. do Mongolska na návrat koní převalského do volné přírody, ochranu gaviála indického v Indii nebo morčáka paranského v Brazílii. Vyplývá to z dokumentu schváleného pražskými radními. Peníze daruje zahrada v rámci projektu Pětikoruna ze vstupného, kdy z každé prodané vstupenky odečte pět korun právě na pomoc zvířatům v divočině. Zoo se podílí na záchraně divokých zvířat dlouhodobě.
 

Nejvíc peněz poputuje do Mongolska na projekt návratu koní Převalského do volné přírody, a to 1,2 milionu korun. V návratu koní do volné přírody se trojská zoologická zahrada angažuje dlouhodobě. Klisny odletěly z Prahy do Mongolska například v roce 2019 a celkem zoo odeslala do Asie přes tři desítky koní.

Druhá nejvyšší částka, a to 800 000 korun, bude vydána organizaci Tropical Forest and Rural Development na podporu projektu Toulavý autobus v Kamerunu. Cílem je zlepšit přístup mladé generace k ochraně přírody a ohrožených druhů, zejména goril, a přispět tak k ochraně přírody v kamerunské oblasti biosférické rezervace Dja.

Zahrada přispěje dále například na ochranau gaviála indického v Indii, morčáka paranského v Brazílii, pekari Wagnerova v Paraguayi nebo supa mrchožravého na Balkáně. Peníze půjdou i na ochranu zpěvných ptáků na Jávě či ochranu saoly v ekosystému Annámského pohoří a na vzdělávací programy.

V minulosti dostala pražská zoo ďábly medvědovité mimo jiné proto, že zahrada a město přispěli na jejich záchranu na tasmánském Maria Islandu. Trojská zoo se podílí také na záchraně goril nížinných v Africe a na zmíněné záchraně koní převalského.

Zoo v pražské Troji patří mezi turisticky nejnavštěvovanější místa. Loni však zaznamenala kvůli pandemii covidu-19 úbytek návštěvníků. Loni do zahrady zavítalo 851.623 lidí, tedy o téměř 605.000 méně než v roce 2019. Zoo byla v důsledku protiepidemických opatření 114 dnů uzavřená pro veřejnost a v mnohé další dny roku byl provoz omezený. Ztráta dosáhla asi 90 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist