https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-pokracuje-v-odchytu-uprchlych-ibisu-zatim-ma-tri-z-18
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo pokračuje v odchytu uprchlých ibisů, zatím má tři z osmnácti

2.3.2016 12:32 | PRAHA (ČTK)
Ibisům by podle mluvčí zahrady Jany Myslivečkové ani nynější počasí nemělo dělat problémy
Ibisům by podle mluvčí zahrady Jany Myslivečkové ani nynější počasí nemělo dělat problémy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Rostislav Stach / Zoo Praha
Pracovníci pražské zoo ve středu dopoledne odchytili třetího z 18 ibisů skalních, kteří v úterý uletěli z voliéry v zahradě. Našli ho u obce Zápy poblíž Brandýsa nad Labem. Na facebooku to oznámil ředitel zoo Miroslav Bobek. Z voliéry se vzácní ptáci dostali otvory v ochranné síti voliéry, která nevydržela čerstvé nánosy těžkého mokrého sněhu. Dva z nich byli odchyceni ještě v úterý.
 

Jednoho ibisa pracovníci zoo chytili po několika hodinách v prostorách zahrady, dalšího během úterního odpoledne v Holešovicích. Zoo vyzvala, aby lidé informace o výskytu ptáků volali na telefonní číslo 737 204 532. Místa, kde se ptáci objevili, lidé také hlásí na sociálních sítích, kde i sdílejí fotografie.

Ibisům by podle mluvčí zahrady Jany Myslivečkové nynější počasí nemělo dělat problémy. "Stávající klimatické podmínky nejsou pro přežití ibisů limitující, chladno i mráz snášejí dobře. Ibisi jsou víceméně všežraví, s preferencí živočišné potravy," sdělila na dotaz ČTK. Doplnila, že ptáci zvládnou bez obtíží hladovět pět až sedm dní, potravu by si ale měli dokázat za současných podmínek nalézt.

Jeden ibis má podle mluvčí účetní hodnotu 7000 korun. Zvířata ale pražská zoo získává zdarma v rámci spolupráce s jinými zahradami nebo z vlastního chovu. Náklady na opravu poškozené voliéry zoo zatím nevyčíslila, na škody způsobené klimatickými jevy je pojištěná.

Případná ztráta ibisů evropský chov neovlivní, ibisy skalní se daří úspěšně rozmnožovat v mnoha zahradách, uvedla Myslivečková. "Dle údajů evropské plemenné knihy je v současné době v evropských zoologických zahradách chováno přes 1300 jedinců," vyčíslila.

Ve volné přírodě patří ibis skalní mezi kriticky ohrožené druhy. Pražská zoo jej chová od roku 1985. Všichni ibisové mají typický dlouhý, mírně dolů ohnutý zobák, který je pro ně velice užitečným nástrojem při obstarávání potravy. Ibis skalní má černé peří, péřový límec a červenou lysou hlavu, také nohy a zobák jsou červené.

Ibisové skalní mají v trojském areálu zázemí ve voliéře nazvané Africké skály, která se opírá o skalní masiv. Ibisům poskytují skály přirozený prostor k hnízdění. Společně s nimi zde žijí i další druhy ptáků hnízdících na skalních srázech a také několik druhů vrubozobých ptáků, kteří se zabydleli v jezírku před skalami, uvádí web zahrady. Podle mluvčí zoo se z poškozené voliéry další ptáci ven nedostali.

Zoologickou zahradu loni navštívilo přes 1,32 milionu lidí, což je třetí nejvyšší číslo v její čtyřiaosmdesátileté historii. Má roční rozpočet ve výši stovek milionů, finančně ji výrazně podporuje i pražský magistrát.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist