https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-poprve-chova-nejmensi-antilopy-sveta-dikdiky-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo poprvé chová nejmenší antilopy světa - dikdiky

9.12.2016 12:51 | PRAHA (ČTK)
Nejmenší antilopy světa jsou dlouhé 50 až 70 centimetrů, váha se pohybuje od tří do sedmi kilogramů.
Nejmenší antilopy světa jsou dlouhé 50 až 70 centimetrů, váha se pohybuje od tří do sedmi kilogramů.
Pražská zoologická zahrada poprvé chová nejmenší antilopy světa - dikdiky Kirkovy. Návštěvníci mohou dva mladé samečky Elvise a Daxe spatřit v Africkém domě ve společnosti hrabáče Draka. Roční samci jsou v pražské zahradě dva týdny, přijeli z Vratislavi a Lipska. Na nové prostředí si zvykali v zázemí zoo. Zahrada o tom dnes informovala v tiskové zprávě.
 

Dikdikům se říká také antilopa Kirkova, antilopa damarská nebo zakrslík chobotnatý. Jsou velmi plaší, zoo proto na zahájení chovu vybrala samečky se zkušenostmi s vnitřními expozicemi a se soužitím s jinými druhy zvířat. "Výběr se osvědčil, protože se v novém prostředí cítili od začátku dobře a velmi rychle si zde zvykli," uvedla mluvčí zoo Jana Myslivečková.

Nejmenší antilopy světa jsou dlouhé 50 až 70 centimetrů, váha se pohybuje od tří do sedmi kilogramů. Jejich čenich má tvar krátkého chobotu, nohy jsou dlouhé a tenké, oči velké. Jméno dostali zřejmě podle varovného volání "dzik dzik".

V Česku je možné dikdiky spatřit ještě v Zoo ve Dvoře Králové nad Labem, na Slovensku je chová Zoo Bojnice. Volně žijí v buších ve východní Africe, v severní Namibii a jihozápadní Angole. Živí se listy i trávou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist