https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-predstavila-sedm-druhu-pro-ktere-hleda-sponzory-ci-adoptivni-rodice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo představila sedm druhů, pro které hledá sponzory či adoptivní rodiče

16.12.2022 01:04 | PRAHA (ČTK)
Zebra Grévyho.
Zebra Grévyho.
Pražská zoologická zahrada představila sedm druhů živočichů, pro které hledá sponzory či adoptivní rodiče. Na opomíjená zvířata upozorňuje možné dárce tradičně během adventu. Jejich podpora může být skvělým vánočním dárkem, uvedla zoo. Adopční či sponzorský formulář mohou lidé vyplnit na webu zahrady.
 

Lidé mohou přispět na zebru Grévyho, která je největším a nejohroženějším druhem těchto lichokopytníků, nebo na pralesní prasata štětkouny africké. "Dva bratři teprve minulý týden obydleli jednu z hlavních expozic Rezervace Dja," uvedla zoo. Podporovatele hledá také pro africké primáty talapoiny severní, pralesní želvu ohebnou, dravou ploštici zákeřnici hrozivou, kriticky ohroženého asijského sumce pangase vláknoploutvého a příbuznou kachen husici australskou.

Adoptivní rodič zaplatí pevnou sumu na jeden rok, sponzoring je jednorázová nebo trvalá podpora zvířete libovolnou částkou od 100 korun výše. Některá zvířata v pražské zoo mají mnoho sponzorů a adoptivních rodičů, nejoblíbenější jsou v tomto ohledu surikaty, vombat nebo tučňáci, uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. "Několik druhů se však nachází na opačné straně škály, a to buď proto, že je chováme příliš krátce, nebo jsou zkrátka přehlížené. Naše tradiční prosincová adopční kampaň proto vybízí k podpoře těchto sirotků," dodal.

Ze zvířat, pro které zoo hledá podporovatele, vyjde nejdráž adopce zebry Grévyho s roční cenou 7000 korun. U talapoinů zaplatí adoptivní rodič 6000 korun, u štětkounů 4000 Kč, u želvy ohebné 3500 Kč. Ještě o tisícikorunu levnější je roční podpora pangasů nebo husic australských. Roční adopce zákeřnice hrozivé vyjde na 1000 korun. To je i nejnižší částka žádaná u jednotlivých druhů, nejdražší je naproti tomu adopce hrochů, slonů, tygrů a žiraf s roční platbou 60 000 korun.

Adoptivní rodič se stává členem klubu přátel zoo. Je pak zvaný například na jarní slavnostní zahájení sezony, na výroční slavnost v září či na setkání sponzorů na podzim. Ke konci loňska pražská zoo podle svého webu chovala téměř 5500 živočichů z 685 druhů. Co do počtu druhů jsou nejvíce zastoupení ptáci, savci a plazi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist