https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-pri-zahajeni-sezony-ceka-60milionteho-navstevnika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo při zahájení sezony čeká 60miliontého návštěvníka

22.3.2017 10:30 | PRAHA (ČTK)
Pražskou zoologickou zahradu loni navštívilo zhruba 1,4 milionu lidí, což je nejvíce v její pětaosmdesátileté historii. Loňský rok považuje zoo za úspěšný nejen kvůli počtu návštěvníků, ale i kvůli řadě chovatelských úspěchů, mimo jiné právě narození dvou slůňat.
Pražskou zoologickou zahradu loni navštívilo zhruba 1,4 milionu lidí, což je nejvíce v její pětaosmdesátileté historii. Loňský rok považuje zoo za úspěšný nejen kvůli počtu návštěvníků, ale i kvůli řadě chovatelských úspěchů, mimo jiné právě narození dvou slůňat.
Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájí 86. sezonu, v níž očekává šedesátimiliontého návštěvníka. Měl by přijít zřejmě v dubnu či květnu. Na tiskové konferenci to dnes novinářům řekl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Stěžejním bodem zahájení letošní sezony bude setkání pamětníků, kteří v roce 1975 zažili přivítání 25miliontého návštěvníka zoo. V duchu 70. let pak bude celý zahajovací program v areálu zoo.
 

Slavnostní zahájení sezony začne v zoo v sobotu v 11:30. Bobek s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou a hercem Michalem Dlouhým nejprve pokřtí nové vydání knihy Osamělý mrtvý muž, podle které vznikl televizní detektivní příběh z prostředí pražské zoo. Krátce po poledni by pak na pódium mělo přijít šest mužů, kteří byly v zoo vyfotografování jako děti v roce 1975. Vedení zoo se je podařilo najít v kampani Hledáme děti z fotografie, která se v únoru objevila v ulicích Prahy.

Součástí programu oslav budou křtiny varanů komodských a zahájení výstavy Úspěšná sedmdesátá v Galerii Gočár. V celém areálu se pak budou konat doprovodné akce, vystoupí zpěvák Petr Janda, k vidění budou historické automobily. U příležitosti připomenutí 70. let, kdy začala stoupat mezinárodní prestiž pražské zoo, připravilo její vedení speciální set suvenýrů.

Se zahájením nové sezóny rozšíří zoo nabídku svých zážitkových programů. Nově bude nabízet večerní prohlídky každý pátek a sobotu, od října do května navíc i každou středu. Dosud byly většinou jen dvakrát ročně. Zájemci se také budou moct podívat do zázemí jinak nepřístupné expozice lachtanů a zúčastnit se krmení velbloudů v jejich výběhu. Po oblíbeném zážitkovém programu Chovatelem na jeden den, který je určen jen dospělým, představí zoo v rezervaci Bororo i podobný zážitkový program i pro děti.

Výběhy pražské zoo se díky příznivému počasí začaly postupně stále více plnit zvířaty už začátkem března. Přibývají také mláďata. Přímo ve výběhu se například 28. února narodilo mládě takina indického. V pavilonu Indonéská džungle může zase veřejnost vidět sedm vzácných malých vyder hladkosrstých, které se narodily v lednu.

Po nedávném odchodu agresivní slonice Donny a její dcery Sitty do německé zoo mohou lidé v Údolí slonů obdivovat opět spojené sloní stádo. Jeho součástí jsou i slůňata Max a půlroční Rudi, který se s všemi slonicemi potkal venku v polovině března poprvé.

V polovině roku by zoo měla dokončit stavbu nového pavilonu vzácných papoušků, která se kvůli problémům s dodavateli o půl roku zpozdila. Ptáky bude ale možné do nových prostor nastěhovat až po úpravě interiérů. Ve třetím čtvrtletí vedení zoo pak očekává dokončení kompletní rekonstrukce restaurace Gaston, která byla zcela zničena při povodních v roce 2013.

Nový pavilon goril se zatím nezačal stavět kvůli odvolání městské části Praha-Troja a dvou místních zájmových spolků, které se zamýšlenou stavbou nesouhlasí. Projekt má tak už roční zdržení. Na nový pavilon pro lední medvědy by měla být v nejbližších dnech vyhodnocena architektonická soutěž a 31. března bude ukončen termín pro odevzdání návrhů na novou expozici pro pandy velké.

Pražská zoo byla v roce 2014 v anketě cestovatelského serveru TripAdvisor vyhlášena 7. nejlepší zoo na světě. Podílí se na záchraně mnoha ohrožených živočišných druhů, nejznámější z nich je kůň Převalského, kterého se zoo úspěšně daří vracet do volné přírody v Mongolsku.

Hranici jednoho milionu návštěvníků se zoo podařilo překonat poprvé v roce 2005 a od té doby zatím pokaždé. Pražskou zoologickou zahradu loni navštívilo zhruba 1,4 milionu lidí, což je nejvíce v její pětaosmdesátileté historii. Loňský rok považuje zoo za úspěšný nejen kvůli počtu návštěvníků, ale i kvůli řadě chovatelských úspěchů, mimo jiné právě narození dvou slůňat.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist