https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-prisla-o-ledni-medvedici-bertu-kvuli-nemoci-ji-musela-utratit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo přišla o lední medvědici Bertu, kvůli nemoci ji musela utratit

21.9.2023 23:11 | PRAHA (ČTK)
Lední medvědi v pražské zoo.
Lední medvědi v pražské zoo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V pražské zoologické zahradě dnes museli utratit samici ledního medvěda Bertu. Téměř 20 let staré zvíře trpělo neléčitelným onkologickým onemocněním. V prostoru stávající expozice ledních medvědů Bertu už žádná jiná samice nenahradí, a návštěvníci tam tedy uvidí jen samce Toma, uvedla zahrada na webu.
 

Lední medvědice Berta se narodila počátkem prosince 2003 v pražské zoo rodičům Boře a Alíkovi. Chovatelé se zpočátku domnívali, že jde o samečka, proto dostala jméno Albert. Když se později ukázalo, že je domnělý samec ve skutečnosti samice, pozměnili chovatelé jméno na Bertu.

V roce 2009 přibyl do výběhu ledních medvědů mladý sameček Tom původem z brněnské zoo, ke kterému si Bertina matka Bora vytvořila vazbu jako k vlastnímu mláděti. I přes odlišné povahy pak Tom s Bertou tvořili dlouhá léta sehraný pár, který spolu rád dováděl ve vodě.

Berta, které by 2. prosince bylo 20 let, však onemocněla, a přes veškerou snahu veterinářů i chovatelů se její onkologické onemocnění ukázalo jako neléčitelné. "Ráno jsme museli přistoupit k eutanázii," uvedla dnes pražská zoo.

Podobný osud potkal před čtyřmi lety i Bertinu matku Boru. Ve 32 letech prodělala zřejmě druhou mrtvici, po níž ochrnula na pravou část těla. Podle veterinářů nebyla šance na zlepšení, a proto se samici rozhodli koncem srpna 2019 utratit.

Medvědy lední chová pražská zoo od roku 1932 a zaznamenala několik významných chovatelských úspěchů. Chov medvědů ledních v zoologických zahradách je náročný, protože samice se často odmítají o mláďata starat nebo je usmrtí. Umělý odchov je obtížný vzhledem ke zvláštnímu složení medvědího mléka. Poprvé na světě se to podařilo právě v pražské zoo, a to v roce 1942.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist