https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-s-pomoci-verejnosti-chytila-uz-osm-z-18-ibisu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo s pomocí veřejnosti chytila už osm z 18 ibisů

3.3.2016 21:50 | PRAHA (ČTK)
Ibis odchycený u Brandýsa. Už je  zpátky v zoo.
Ibis odchycený u Brandýsa. Už je zpátky v zoo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | vš / Zoo Praha
Pražské zoologické zahradě se s pomocí veřejnosti zatím podařilo pochytat osm z 18 ibisů skalních, kteří v úterý uletěli z poškozené voliéry. Čtvrtého "uprchlíka" chytil mladý pár v noci na Balabence na okenním parapetu, pátý byl chycen na Václavském náměstí, šestý v pražské Poznaňské ulici. Dalšího ibisa pak chytil policista v Kralupech nad Vltavou a zatím poslední byl odchycen na balkoně v Michli. Na twitteru to uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.
 

Zahrada i nadále žádá lidi, aby pomohli s odchytem vzácných ptáků. Pokud ibisa zahlédnou, mohou zavolat na telefonní číslo 734 524 439. Z voliéry se vzácní ptáci dostali otvory v ochranné síti, která nevydržela nánosy mokrého sněhu. Dva z nich byli odchyceni ještě v úterý, třetího našli ve středu lidé u obce Zápy poblíž Brandýsa nad Labem.

Asi tři ptáci se pohybovali po areálu zoo a není vyloučeno, že se vrátí do své voliéry. Pracovníci zahrady v ní podle mluvčí Jany Myslivečkové schválně nechali škvíry. Nalezení ptáci jsou momentálně v zázemí zoo. "Potřebují klid, přece jen to pro ně byla stresová situace. Necháváme jim čas, aby se zotavili," řekla dnes ČTK Myslivečková.

Stávající počasí by podle ní nemělo ptákům dělat problémy, chladno i mráz snášejí dobře. Zvládnou také bez obtíží hladovět pět až sedm dní, potravu by si ale měli dokázat za současných podmínek nalézt.

Ve volné přírodě patří ibis skalní mezi kriticky ohrožené druhy. Všichni ibisové mají typický dlouhý, mírně dolů ohnutý zobák, který je pro ně velice užitečným nástrojem při obstarávání potravy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist