https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-se-podili-na-zachrane-zaby-vodnice-posvatne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo se podílí na záchraně žáby vodnice posvátné

5.3.2019 10:43 | PRAHA (ČTK)
Vodnice posvátné se postupně objeví asi v tuctu evropských institucí.
Vodnice posvátné se postupně objeví asi v tuctu evropských institucí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Hamerník / Zoo Praha
Pražská zoo se zapojuje do vytvoření záložní populace vodnice posvátné. Zásilka 70 těchto žab v pátek večer dorazila do Prahy, většinu z nich zoologická zahrada předá dalším institucím, oznámila včera médiím. Vodnice posvátné žijí pouze ve vysokohorském jezeře Titicaca na pomezí Peru a Bolívie, zejména vinou znečištění jsou však kriticky ohrožené.
 

Na vytvoření takzvané pojistné populace v lidské péči se podílí pražská zoo společně se severoamerickými a evropskými zoologickými zahradami. Z Peru první žáby dovezla a mimo areál výskytu rozmnožila zahrada z amerického Denveru. Na její výzvu se pražská zoo do záchranného programu přihlásila.

Vodnice posvátné se postupně objeví asi v tuctu evropských institucí, do jedné wroclawské a dvou vídeňských budou v následujících dnech žáby rozvezené právě z pražské zoo, která si ponechá 20 jedinců. "Jde také o to, abychom dál předávali informaci o problémech jednoho z důležitých světových ekosystémů. Z dlouhodobého hlediska se totiž tyto žáby nepodaří zachránit, pokud se nepodaří zachránit jezero," uvedl kurátor chovu plazů a obojživelníků pražské zoo Petr Velenský.

Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka je vodnice posvátná pozoruhodná už na první pohled. "Nikdy neopouští vodní prostředí a téměř výhradně dýchá kůží. Vzhledem k nízkému obsahu kyslíku ve vysoko položeném jezeře Titicaca jí však musí využívat co největší plochu, a proto ji má po stranách těla, na hřbetě a na zadních nohou velmi nápadně zřasenou," uvedl. Návštěvníci zoo si vodnice posvátné budou moci prohlédnout ještě během letošního jara, kdy zoo otevře expozici jezera Titicaca.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist