https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-se-tesi-z-vyznamnych-odchovu-v-letosnim-roce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo se těší z významných odchovů v letošním roce

29.12.2022 01:04 | PRAHA (ČTK)
V srpnu se v Zoo Praha narodilo první mládě klokánka krysího.
V srpnu se v Zoo Praha narodilo první mládě klokánka krysího.
Zdroj | Zoo Praha
První narozené mládě klokánka krysího, vylíhnutí zranitelného druhu satyra Cabotova či želv záhadných patří k nejvýznamnějším letošním odchovům pražské zoo. V zahradě se letos narodilo 435 savců, vylíhlo se 474 ptáků a 296 plazů a obojživelníků. Pražská zoo letos dosáhla rekordu 40 rozmnožených druhů plazů, sdělil její mluvčí Filip Mašek.
 

V srpnu se v Zoo Praha narodilo první mládě klokánka krysího, kterého lze spatřit v expozici v Darwinově kráteru. Jeho druh je zařazen na Červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) v kategorii téměř ohrožený. V přirozeném prostředí na východě Austrálie ho ohrožují například stále častější požáry. "Vůbec první odchov tohoto druhu v Zoo Praha je tak i s ohledem na zmíněný kontext velkým úspěchem," uvedl kurátor savců Pavel Brandl.

Velmi cenné je podle Maška i vylíhnutí satyra Cabotova, bažantovitého ptáka, který je na Červeném seznamu IUCN zařazen v kategorii zranitelný. Podle něj se satyrům daří jen v chráněných oblastech, počet jedinců klesá. Pražská zoo vede jeho Evropskou plemennou knihu, která se používá pro přesnou registraci zvířete daného druhu chované v lidské péči. "Evropská plemenná kniha satyrů Cabotových je jedním z novějších programů pražské zoo, svěřena nám byla na začátku roku 2018. Její vedení by mělo vést ke stabilizaci chovu, udržení genetické čistoty chovaných jedinců a rozšíření tohoto druhu v rámci evropských zařízení,“ vysvětlil kurátor ptáků Antonín Vaidl. Vzhledem k jeho náročnosti je tento druh zastoupen jen v devíti evropských zoologických zahradách. Vaidl dodal, že kuře, které se vylíhlo v červenci v Praze, je jediným letošním přírůstkem v zoo celé kontinentální Evropy.

K dalším úspěchům zoo patří čtyři mláďata želvy záhadné, která se vylíhla v listopadu. Plaz patří k téměř ohroženým druhům a v přírodě jde o druh prakticky neprozkoumaný. O to větším chovatelským úspěchem je podle Petra Velenského, kurátora plazů, nynější odchov.

Příběh pražských želv je od počátku nevšední. "V roce 2004 jsme se ujali zásilky želv zabavených pašerákům v Hongkongu. Mezi nimi byli i jedinci dosud neznámého druhu,“ uvedl Velenský. Dodal, že v roce 2007 se stále nepojmenovanou želvu podařilo poprvé rozmnožit a rok poté byla teprve vědecky popsána jako želva záhadná. Zoo Praha má jako jediná v Evropě chov tohoto druhu geneticky potvrzený. Návštěvníci zoo je mohou spatřit v horním patře pavilonu Indonéské džungle.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist