https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-ziskala-krasky-kratkoocase-javske
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo získala krasky krátkoocasé jávské

31.12.2015 18:42 | PRAHA (ČTK)
Pražská zoo získala krasky krátkoocasé jávské, které patří mezi nejvzácnější a nejohroženější ptáky světa. Do pražské zoo přicestoval pár krasek ze Zoo Chester ve Velké Británii, pocházejí ale ze záchranné a chovné stanice Cikananga na Jávě. ČTK o tom dnes informovala mluvčí zoo Jana Myslivečková.
 

"Britská média minulý týden s nadšením informovala, že se ze záchranné a chovné stanice Cikananga (západní Jáva) podařilo získat do Evropy 12 krasek krátkoocasých jávských. Pět párů se nachází v Zoo Chester a jeden pár přicestoval přes Německo k nám, do Zoo Praha," uvedl ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Vzácné ptáky prý zahrada získala díky chovatelským úspěchům týmu kurátora Antonína Vaidla a dlouhodobé podpoře stanici Cikananga na Jávě. Pražská zoo podporuje stanici od roku 2010, a to nejenom penězi na výstavbu a rekonstrukce voliér, ale i na částečné pokrytí nákladů chovu. "Od října roku 2010 do března 2011 zde působil odborný pracovník pražské zoo, který pomohl místním chovatelům osvojit si dovednosti v chovu pěvců," uvedl Vaidl.

Krasky krátkoocasé jávské patří mezi kriticky ohrožené druhy a v přírodě jsou nesmírně vzácné. Podle zoologů je ohrožuje ničení jejich biotopů a také místní móda držet je v klecích. Počet krasek krátkoocasých jávských v přírodě odhadují na 250, možná prý jen na 100. V lidské péči jich je v mezinárodním chovném programu 29.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist