https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-ziskala-nejvzacnejsi-druh-pekari-pekari-wagnerova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo získala nejvzácnější druh pekari - pekari Wagnerova

26.6.2016 18:18 | PRAHA (ČTK)
Vymizelý a znovu objevený - Pekari Wagnerův
Vymizelý a znovu objevený - Pekari Wagnerův
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Barbora Dobiášová / Zoo Praha
Pražská zoologická zahrada získala dva samce a dvě samice pekari Wagnerova, což je nejvzácnější ze všech druhů pekariů. V roce 1930 byl popsán jako vymizelé, prehistorické zvíře. V roce 1971 byl objeven v paraguayské části oblasti Grand Chaco, ale jeho počty v přírodě se odhadují na pouhých 2000 až 3000 jedinců. Návštěvníci Zoo Praha ho budou moci vidět ve výběhu od pondělka. ČTK to sdělila mluvčí zahrady Jana Myslivečková.
 

Podle ní nyní žije v lidské péči na celém světě jenom 80 zvířat v 17 institucích. Praha se v loňském roce zapojila do Evropského záchovného programu pekari Wagnerova. Zvířata získala z berlínské zoo, která jako zatím jako jediná v Evropě pekari Wagnerova rozmnožuje.

Vůbec první tři zvířata byla z Paraguaye odvezena v roce 1975, ale pokus o jejich odchov v lidské péči se nezdařil. V roce 1985 byla v paraguayské části areálu založena záchranná stanice.

Pekari Wagnerův je výrazně větší než pekari páskovaný a pekari bělobradý. Má nápadně mohutnou hlavu a delší uši. Může být dlouhý až přes jeden metr a vážit kolem 30 až 40 kilogramů. V přírodě žije v nevelkém areálu prostředí suchých trnitých lesů v oblasti Grand Chaca na pomezí dnešní Paraguaye, Argentiny a Bolívie, kde spadne pouhých 400 až 800 milimetrů srážek ročně. Značnou část jeho jídelníčku tak tvoří kaktusy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist