https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-ziskala-varanovce-bornejskeho-k-videni-bude-od-stredy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská zoo získala varanovce bornejského, k vidění bude ode dneška

21.12.2016 06:00 | PRAHA (ČTK)
V zoologických zahradách je tohoto druhu na celém světě jen pár jedinců, v přírodě žije pouze na ostrově Borneo v oblastech malajského sultanátu Sarawak a v indonéských provinciích Západního a Severního Kalimantanu.
V zoologických zahradách je tohoto druhu na celém světě jen pár jedinců, v přírodě žije pouze na ostrově Borneo v oblastech malajského sultanátu Sarawak a v indonéských provinciích Západního a Severního Kalimantanu.
Pražská zoologická zahrada získala vzácného plaza varanovce bornejského. Sedm jedinců přicestovalo z Japonska už začátkem prosince. Největší z nich, samice, která měří 33 centimetrů, bude k vidění od středy v pavilonu Indonéská džungle. V tiskové zprávě o tom včera informovala mluvčí zoo Jana Myslivečková.
 

V zoologických zahradách je tohoto druhu na celém světě jen pár jedinců, v přírodě žije pouze na ostrově Borneo v oblastech malajského sultanátu Sarawak a v indonéských provinciích Západního a Severního Kalimantanu. "Varanovec bornejský zůstával po desítky let velice tajemný a jen málo odborníků mělo možnost ho vidět ve volné přírodě. Proto bývá označován jako svatý grál herpetologů," uvedl kurátor chovu plazů Petr Velenský.

Ze zoologických zahrad se jich nejvíce chová v japonské iZoo Širawa. Jejímu majiteli se podařilo tento vzácný druh poprvé v historii rozmnožit v roce 2014 a právě od něj pražská zoo sedm varanovců získala. Kromě samice vylíhlé v roce 2014, je to ještě šest mláďat vylíhlých během letošního září a října. "Mláďata prozatím zůstávají v zázemí, kde budou mít patřičný klid na růst a dospívání," uvedla mluvčí. Celá skupina si v pražské zoo zvyká velmi dobře a do své hlavní potravy, žížal, se prý varanovci pouští s nevídanou dravostí, dodala.

Ve volné přírodě žije varanovec bornejský skrytě podél vodních toků v podzemních úkrytech a je aktivní převážně v noci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist