https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazska-zoo-ztratila-stovku-zvirat-povoden-poskodila-radu-pavilonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražská ZOO ztratila stovku zvířat, povodeň poškodila řadu pavilonů

17.8.2002 15:00 | PRAHA (EkoList)
Bolestivě zasáhla povodňová katastrofa v uplynulých dnech zoologickou zahradu v pražské Troji. Na páteční tiskové konferenci seznámil ředitel Petr Fejk novináře s katastrofální situací, která vznikla v minulých dnech v areálu zahrady. Zahrada ztratila stovky zvířat, bylo poškozeno i několik pavilonů ve spodní části areálu, který byl zcela zaplaven.
 

Kvůli povodni bylo evakuováno přibližně 1000 zvířat. Nesnadný úkol přemístit zhruba 100 savců, 750 ptáků, 11 kaloňů a 141 plazů pracovníci pražské zoo zvládli. Ne všechna zvířata se však ošetřovatelům podařilo dostat do bezpečí včas. Utracen musel být například sloní samec Kádir. Tento slon byl poměrně agresivní a jeho případný únik ze zoologické zahrady by představoval pro lidi velké nebezpečí. "Humánnější nám přišlo ho uspat, nikoliv zastřelit nebo ho nechat celý den trápit. Naděje na jeho záchranu byla prakticky nulová," řekl ředitel ZOO Praha Petr Fejk. Stejný osud potkal medvěda a lva Berta. K těmto mohutným savcům byl nejhorší přístup a uspání by mohlo zapříčinit jejich utonutí. V minulosti byl navíc lev již mnohokrát uspáván a anestetika by fungovala méně. Hrozilo tedy, že se lev probudí předčasně. "Všechna tato rozhodnutí jsme činili kolektivně, po řádné poradě," upozorňoval Fejk.

Uplavat se podařilo třem lachtanům, kteří se dostali do proudu Vltavy. Jednoho z nich se záchranářům podařilo vytáhnout u Kralup nad Vltavou. Další ze zbylé dvojice údajně zahynul, posledního sledují rafty a je již v Německu. Zbylí jsou momentálně umístěni u medvědů.

Nezvěstný je i mladý gorilí samec Pong. Naděje, že samec žije, je mizivá. "Samec byl v tlupě teprve krátce a je možné, že se v tak vypjaté chvíli nepohodl s dominantním samcem. Zvířata mají v takto vypjatých situacích často sebevražedné sklony," poznamenal ředitel ZOO Praha Petr Fejk.

Podle Fejkových slov nemělo vedení zahrady dostatečně přesné a včasné informace o stavu vody. "Potřebujeme minimálně 24 hodin na to, abychom zvířata ze spodní části zahrady evakuovali," říká. Prioritou je pro zahradu návrat slonů, kteří jsou zatím provizorně uvázáni u stromu hned u hlavního vchodu.

Na otázku, jakou finanční újmu utrpěla zahrada ztrátou zvířat, ředitel odpověděl: "Hodnota zvířat je někde úplně jinde. Finanční ztráty na zvířatech si nepřipouštíme. Při evakuaci jsme se řídili polohou pavilonu a schopností manipulovat se zvířetem, nikoliv jeho cenou, vzácností, či jeho stářím. Kdybychom věděli, že se blíží 100letá voda alespoň 24 hodin dopředu, začali bychom evakuací těžkých zvířat." Podle Fejka byla nejprve evakuována ta zvířata, která se dají snadno uspat a přemístit. "Laik si nedovede představit, co obnáší za rizika přepravit v tak krátkém časovém horizontu takové množství zvířat," dodal Fejk. "Zvířata většinou snášejí transporty velice těžko, jsou pro ně velmi stresující." Fejk také zdůraznil, že uplynulé dny byly nejtragičtější v historii českých zoologických zahrad vůbec.

Do budoucna je podle Fejkových slov zapotřebí, aby ZOO byla včas informována, že se blíží velká voda. "Omezovat výstavbu v povodí Vltavy či podnikat nějaká jiná zvláštní opatření proti stoleté vodě nebudeme. Zahrada je v současné době připravena čelit dvacetileté vodě."

Pro veřejnost se pražská zoologická zahrada v Troji chystá opět otevřít hned, jak opadne voda. Fejk připustil, že se tak může stát již koncem následujícího týdne. Původní zvířata v horní části jsou zatím umístěna uvnitř v pavilonech. Na jejich místech jsou prozatím evakuovaná zvířata. Zřízeno bude provizorní parkoviště a vchod. Expozice v horní část areálu bude přístupná bez problémů, spodní s významnými omezeními. Podle Fejka bude celá zahrada zpřístupněna nejdříve příští sezónu.

Denně přichází na adresu ZOO Praha stovky ohlasů jak z Česka tak i ze zahraničí. Většina lidí nabízí finanční pomoc. Občané kteří chtějí jakkoliv pomoci se mohou obrátit na infolinku: 0737/208 995, 0737/208 981, 02/9611 2230 a 02/9611 2233. Zřízeno bylo i povodňové konto na pomoc ZOO. Číslo účtu: 182 000 113 9071/0100 , variabilní symbol 69.

Fotografie z povodní, které pořídili naši reportéři, najdete v našich fotogaleriích, jak to vypadalo v ZOO v pátek 16. 8., se můžete podívat zde.


reklama

 
Jan Šatoplet

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist